Таксите за събиране на билки и гъби стават еднократни и без квоти

Таксите за събиране на билки и гъби стават еднократни и без квоти

Вече таксите за събиране на лечебни растения и гъби ще се събират еднократно през годината и срещу заплатената сума берачите ще могат да късат колкото искат билки и гъби. За това са се договорили председателите на Българската асоциацията на билкарите и Българската асоциация на гъбарите на среща с експерти от земеделското министерство в четвъртък.

В момента желаещите да берат билки или гъби заплащат определени от правителството през 2000 г. такси за събирането на конкретния вид лечебно растение или гъба. Сумите са между 1 и 30 стотинки за килограм при широко разпространените билки и между 1 и 50 лева за килограм при защитените видове. Таксите се плащат предварително и за исканото от берачите количество, което често им създава финансови проблеми, ако годината не е добра и не могат да събират предварително планираните обеми. Затова те искат таксите да се плащат веднъж в годината за конкретно събраните количества.

Промените ще бъдат подготвени до няколко месеца, съобщи Валентин Чамбов, старши експерт "Ползвания от горите, търговия и маркетинг" в Изпълнителната агенция по горите. Не е ясно обаче дали поправките ще влязат в сила преди есента, както поискаха представителите на браншовите организации.

Според тях промяната ще е положителна и за държавата, който ще получи многократно повече приходи отколкото в момента. Така постъпленията от такси за бране на билки и гъби може да стигнат 2 млн. лв. годишно при сегашните приходи от 100 000 лв., прогнозира Живко Драганов, председател на Българската асоциация на билкарите.

Бизнесът се оплака и това, че таксите за събиране на билки често надвишават изкупните им цени. Не може при 2,20 лв. /кг изкупни цени на малините таксите, които се събират в горите да са 2,80 лв./кг. За гъбата "пачи крак" изкупната цена е 4 евро, а горската такса е 8,40 лв./кг. Освен това в различните горски стопанства има различни практики за събирането на таксите, оплакаха се от бранша.

Сериозен проблем, особено при билкарите, е пръскането със самолетите, заради което чуждестранните им партньори връщат стоката. Така за миналата година са върнати около 200 - 300 т за 500 000 лв., казаха още асоциацията на билкарите.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?