Таксите за товарни жп превози поевтиняха с 20%

Таксите за товарни жп превози поевтиняха с 20%
Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) свали от 1 януари 2010 г. средно с 20% инфраструктурните такси за товарните превози, съобщават от компанията.

С намалението размерът на таксите се доближава до средните нива в Европейския съюз и се създават условия за нарастване на обема на товарните превози и за засилване на конкуренцията на транспортния пазар.

Инфраструктурните такси, събирани от НКЖИ, включват цената за резервация на капацитет на железопътната инфраструктура и таксата за преминаване по релсовия път. От своя страна таксата за преминаване по железопътната инфраструктура включва разходите за използване на железния път, на електрическите инсталации, на контактната мрежа и енергоснабдителните съоръжения, и на системите за управление и сигурност на движението.

Наскоро стана ясно, че НКЖИ планира да раздели таксата за ползване на железния път от таксата за разпределението на ток по мрежата. Тя ще се събира от ново дъщерно електроразпределително дружество на НКЖИ. Така поевтиняването на таксата за релсовия път може да бъде "компенсирано" от въвеждането на нова такса за електрификация на жп мрежата. НКЖИ чака лиценз от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да реализира намеренията си.

Подробна информация за инфраструктурните такси, събирани от НКЖИ може да бъде видяна тук .

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?