Таксите за ВУЗ със 100 лв. по-високи, може да зависят от успеха

Таксите за ВУЗ със 100 лв. по-високи, може да зависят от успеха

Средно със 100 лева ще се увеличи таксата във висшите училища през новата академична година, стана ясно в четвъртък след среща на просветния министър Сергей Игнатов с представители на университетите и синдикатите в образованието.

Експерти в министерството обмислят вариант, при който размерът на таксата да се обвърже с успеха на студентите. Идеята е да се определя таван на таксата по специалности и висшите училища да определят различен размер според успеха на студентите като тези с по-добри оценки да плащат по-малко.

На срещата, на която висшите училища се оплакаха, че са на ръба на оцеляването с намаляването на средствата им при актуализацията на бюджета, стана ясно, че може да бъде постигнат компромис.

“Оптималната договорка, която бихме могли да постигнем с министъра на финансите Симеон Дянков за съкращаването на бюджетната субсидия за висшето образование, е с около 10 на сто, а не както е предвидено при актуализацията на бюджета с 20 на сто“, заяви Игнатов пред журналисти. По думите му по-малкото намаление може да се постигне "с дълги преговори". От синдиката настояха да се запазят средствата в частта за издръжка на студентите на 90 на сто, като за това са нужни 26 млн. лева:

“Тези 26 млн. лева на пръв поглед изглеждат лесно решим проблем, но над тях си блъска главата финансовият министър", каза Игнатов.

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев пък коментира, че ако не се промени моделът на финансиране, и следващата година положението няма да е по-добро. “Дали устата ни ще бъде 10 см под повърхността на водата или 5 см под повърхността на водата, съществена разлика за удавника няма", каза той.

В две висши училища не са предприети антикризисни мерки, а ректорите им са започнали едностранно да намаляват работните заплати, без да осъществят диалог с Националния браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ, обяви председателят на синдиката доц. Лиляна Вълчева.

Намаляването на работните заплати се забранява в Кодекса на труда, тъй като ректорите не могат едностранно да намаляват заплатите във висшите училища, без да го обсъдят със синдиката.

Тя не уточни кои са висшите училища и с колко са били намалени работните заплати на преподавателите и служителите в тях.

Синдикатът ще преговаря с тези висши училища и дори възнамерява да заведе дела.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?