Талашитени къщички в Долни Богров приютиха първите си четириноги обитатели

Талашитени къщички в Долни Богров приютиха първите си четириноги обитатели

Талашитени къщички ще са новият дом на около 1000 бездомни кучета, бродещи по софийските улици. В понеделник в колибките вече бяха настанени първите четириноги, прибрани в края на октомври. До края на годината и останалите колибки ще имат обитатели, каза зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска.

Приютът в Долни Богров е първият в страната, построен с лека открита конструкция. Затова и цената му е толкова ниска – 1.38 млн. лв. В противен случай, ако земеделското министерство не беше смекчило условията за изграждане на кучешки приюти, той трябваше да струва тройно по-скъпо, според столичния кмет Йорданка Фандъкова.

До приюта се стига по разбития столичен булевард “Владимир Вазов”, като след околовръстното се завива по черен път и на около 50 метра след това е разположен новият кучешки приют. Той се простира на площ от 20 декара. Пътеките му са равни и без дупки. Всичко е ново и все още не мирише неприятно.

Конструкцията е от навеси. Клетките са разделени с телена мрежа. 120 са единичните клетки с по една къщичка, приличаща по-скоро на голям дървен сандък, отколкото на колиба, легенче за вода и купа за храна. Отпред на клетката виси лист с паспортните данни на кучето – дата на залавяне, район, името на ловеца, пола му, възрастта, килограмите и отличителните белези.

Нито едно няма име, то ще се даде от бъдещия осиновител, обясни Манол Нейков, изпълнителен директор на общинското предприятие “Екоравновесие”, което отговаря за кучетата. По думите му, за да се насърчи тази дейност, процедурата е опростена максимално – подава се само молба и декларация за осиновяване. Вече всеки, който иска да си вземе за домашен любимец бивш "помияр", може да стори това

Всичките 20 бездомни кучета, които към момента обитават приюта, са кротки. Само едно посрещна журналистическата визите с лай. Не ядат и много. Дневно храната на едно куче излиза 35 ст., обясни д-р Нейков.

Ако има желаещи да ги разхождат, могат да идват и да ги водят на разходка, призова той доброволците.

Останалите клетки в приюта са за по 15 кучета. Те все още са празни в очакване на своите обитатели.

Догодина предстои приютът в Долни Богров да се разшири с нови 1000 места с прогнозна стойност 1.2 млн. лв. В момента тече процедурата за избор на изпълнител.

Споделяне

Още от България