Талибани: Министър Младенов беше "мишена" на атаката в Кандахар

Талибани: Министър Младенов беше "мишена" на атаката в Кандахар

Афганистанските талибани поеха отговорност за нападението срещу базата на НАТО в Кандахар, заявявайки, че то е било насочено срещу българския министър на отбраната Николай Младенов, съобщи Франс прес, позовавайки се на центъра за наблюдение на ислямистките уебсайтове SITE, предаде БТА. При атаката в неделя вечер пострадаха четирима български военнослужещи, като състоянието на единия все още е критично.

"Смъртоносно ракетно нападение бе извършено вчера срещу летището в Кандахар, докато българският министър на отбраната Николай Младенов бе на път" към него, се казва в съобщение, появило се на талибански интернет сайт и в други форуми. Младенов "бе основната мишена на това нападение", уточнява текстът според превода на SITE. Според талибаните срещу летището са били изстреляни шест ракети и една от тях е паднала на 200 метра от мястото, където се е намирал българският министър.

Николай Младенов определи тази информация като абсурдна при връщането си в България късно вечерта в понеделник. Той каза, че е била изстреляна само една ракета, която е била от неуправляем тип и не е можело да бъде насочена към точно определена цел.

След ракетната атака срещу международната военна база в Kандахар трима от ранените български военнослужещи бяха оперирани в местната болница. В понеделник те бяха транспортирани до Ландщул, Германия, където ще бъдат лекувани.

Най- тежко пострадалият - младши-сержант Александър Александров все още е с опасност за живота. По-леко ранени са ефрейтор Йордан Петков и редник Явор Иванов.

Александър Александров е бил подложен на серия от операции на главата и тялото и е с опасност за живота. Операция е претърпял и ефрейтор Йордан Петков. Той е контактен и състоянието му е стабилно, без опасност за живота. На редник Явор Иванов е направена операция на крака. Неговото състояние също е стабилно и няма опасност за живота му.

Редник Лъчезар Иванов, който е пострадал леко, е изписан от болницата още в неделя вечерта и се намира в района на ротата, съобщиха от МО.

При ракетната атака в неделя пострадаха и четирима румънски военнослужещи.

В понеделник обстановката на летище "Кандахар" е нормална и равнището на заплаха е сведено до това отпреди обстрела. Дейността на летището е възстановена, а по външния периметър на базата също се вземат мерки за прочистване от евентуални терористи и за издирване на съоръжения за изстрелване на реактивни снаряди.

Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов коментира в понеделник, че България е намерила "едно от най-сигурните решения за българския контингент в Афганистан". Той каза още, че във всеки един момент има заплаха от подобни удари. Разузнаването периодично информира, че напрежението там се засилва и подобни атаки трябва да се очакват, добави Първанов.

Зам.-военният министър Аню Ангелов съобщи, че няма български военни подали рапорти за отзоваване. "Те много добре знаят къде отиват, какво имат да свършат и са подготвени психически за такива случаи", заяви Ангелов, цитиран от Дарик радио.

Около 300 български военнослужещи изпълняват задачи по охраната на вътрешната част на летището в Кандахар.

България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с около 500 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. До края на годината се очаква изпращането на още до 70 военнослужещи в Кандахар.

Министерството на отбраната иска обаче да събере българските военнослужещи само на едно място - в Кандахар. Възможностите това да стане са били обсъдени и по време на посещението на Младенов.

Неговата визита става в последните му дни като министър на отбраната, след като бе номиниран за министър на външните работи. Той ще бъде заменен от сегашния зам.-министър Аню Ангелов, който обаче не е в делегацията до Кандахар.

Премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Берлин, коментира темата и с германския канцлер Ангела Меркел.

"Инцидентът с българските войници показва колко опасна е мисията. Ние не можем да спечелим срещу афганистанското правителство, а само с афганистанското правителство. Нашите успехи трябва да бъдат и техни успехи", заяви Меркел в отговор на въпрос на германските медии.

Тя ще се срещне с президента на Афганистан Хамид Карзай в сряда, ден преди международната среща в Лондон, посветена на Афганистан.

Споделяне

Още по темата

Още от България