Талибани убиха 132 деца и деветима възрастни в училище в Пакистан

Армията успя да ликвидира нападателите, които няколко часа държаха заложници

Най-малко 141 души, от които 132 деца, са убити при нападение на талибаните срещу училище в северозападния пакистански град Пешавар, съобщиха информационните агенции.

Нападението е започнало сутринта във вторник, като нападателите държаха часове като заложници стотици ученици и учители. Властите съобщиха, че са ликвидирали и шестимата нападатели

Петима от нападателите са били ликвидирани от командоси, а шестият е взривил колана с експлозиви, който носел, се казва в изявление на пакистанската армия.

Това е най-смъртоносната атака в страната през последните години. Десетки са ранени.

Талибанските бойци влезли в администрираното от армията училище за ученици от 1 до 10 клас, като са стреляли напосоки, съобщи полицай Джавед Хан, цитиран от Асошиейтед прес.

На място бързо пристигнали командоси от армията, които влезли в престрелка с нападателите, които се баракадирали. По-късно те са били неутрализирани.

Талибаните поеха отговорност за нападението в телефонно обаждане на техния говорител Мохамед Хурасани. Той заяви, че атаката е извършена от шестима атентатори самоубийци като отмъщение за убийствата на талибани от пакистанските власти.

Пакистанският премиер Наваз Шариф определи атаката като национална трагедия, предизвикана от диваци.

"Загиналите деца са мои деца. Аз загубих тези деца. Цялата ни нация изгуби тези деца", каза Шариф.

Пешавар е ставал обект на чести екстремистки нападения в миналото, но в последно време имаше относително затишие.

Движението "Техрик-и-талибан-Пакистан" пое отговорност за нападението, което според техен говорител е отмъщение за убитите техни бойци при офанзивата на армията в граничните зони близо до Пешавар, съобщи Франс прес.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд осъди нападението и каза, че светът гледа с ужас и невярване на този отвратителен терористичен акт.

"Дори в тези най-мрачни времена аз призовавам пакистанския народ да не се отказва от надеждата и от вдъхновението, които Нобеловата награда за мир на Малала Юсафзаи вдъхна на всички нас. Моето послание към вас е, че не трябва да се отказвате и отвашата борба срещу този безумен тероризъм", се подчертава в изявление на Ягланд.

Индийският премиер Нарендра Моди пък определи атаката като безумен акт на невъобразима бруталност, коствала живота на най-невинните измежду човешките същества, предаде Франс прес.

Училищата са лесна мишена за талибанските атаки

Пакистанските талибани неколкократно атакуваха училища и`колежи, ученици и училищен персонал по време на тяхната пропита с насилие кампания. Училищата бяха бомбардирани, учениците - избити, а учителите похитени, припомня ДПА.

"Всяко едно училище, и по-специално девическите училища са смятани за лесна мишена за радикалния план на талибаните", заяви още през юни в доклад неправителствената организация Международна кризисна група.

Пакистанските талибани атакуват училища, защото "те насърчават западния упадък и антиислямските методи на обучение", допълни тогава организацията.

Носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи беше простреляна в главата, защото водеше кампания за правото на момичетата на образование в Пакистан.

Когато талибаните поеха контрола върху долината Сват през 2007 г., където Малала живееше, те забраниха на момичетата да ходят на училище, а на жените да преподават в училищата. По-късно те казаха, че момичетата могат да учат единствено до четвърти клас.

В следващите две години те взривиха 119 девически училища. Около 70 процента от тях бяха построени наново, след като талибаните бяха изгонени оттам.

Над 1000 училища в Северен и Северозападен Пакистан бяха атакувани от 2009 г., според официални данни.

Повечето от тези училища са държавни, което означава, че атаките срещу тях се възприемат като атаки срещу властта на правителството. Много от нападенията са извършвани нощем с помощта на самоделни експлозиви.

Посещаемостта на училищата намаля, след като родителите изтеглят децата си от учебните заведения в отдалечените села, където талибаните все още имат силно влияние.

Учителите също са обект на атаки. През февруари трима учители бяха застреляни на път към дома от тяхното държавно начално училище в окръг Хангу, в провинция Хайбер-Пахтухва. Три месеца по-късно двама преподаватели в държавна гимназия бяха застреляни в същия окръг.

Според Комисията за човешките права на Пакистан страната е на второ място в света по брой на деца, които не посещават училище, след Нигерия.

Споделяне

Още от Свят