Талибаните имат повече пари от Ал Каида

Талибаните са в много по-добро финансово състояние от Ал Каида и набират средства за нападения срещу коалиционните сили в Афганистан от отглеждане на мак и трафик на хероин. Това сочат данните на финансовото министерство на САЩ.

Според заместник-министъра на финансите Дейвид Коен те набират средства и от представители на легалния бизнес в Афганистан в замяна на протекцията, която им осигуряват.

Коен каза на конференция за борбата срещу прането на пари, че в момента Ал Каида изпитва финансови затруднения и губи влиянието си. По думите му това е резултат от усилията на САЩ и техните съюзници да пресекат източниците на средства за терористичната организация, като предприемат действия срещу нейните донори и възпрепятстват движението на средствата за нейното финансиране.

"По наша преценка Ал Каида е в най-лошото си финансово състояние от няколко години", каза Коен.

Той обаче предупреди, че това положение може бързо да се промени, защото съществуват голям брой донори, които са готови да предоставят пари на групировката.

Същевременно талибаните се развиват възходящо и набират все повече сила въпреки международните усилия за прекъсване на финасирането на движението.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?