Талибаните искат ООН да разследва въздушен удар на НАТО

Талибаните призоваха ООН и правозащитните организации да проведат разследване на военна операция в Афганистан, при която загинаха десетки хора. Според независимата организация "Афганистан райтс монитор" 70 души бяха убити при въздушния удар на силите на НАТО в северната провинция Кундуз в петък. Искането на талибаните обаче е промяна на обичайната им политика за противопоставяне на каквато и да е чуждестранна намеса в Афганистан, посочва ББС.

Въздушният удар бе извършен по настояване на германския контингент в ИСАФ, който отговаря за тази част на страната. В четвъртък бойци на талибаните са откраднали две цистерни с гориво на НАТО в провинция Кундуз. Те успели да прехвърлят една от цистерните през река в района, но не успели да направят същото с втората и привикали местни хора да източат горивото от нея.

В същото време силите на НАТО са критикувани от страна на шведска организация, която обвини американски войници, че са нахлули в болница в Централен Афганистан, за да търсят бунтовници.

Шведският комитет за Афганистан, който управлява болницата в провинция Вардак, обяви, че служители в болницата са били завързани и принудили болните да станат от леглата си. Организацията обяви, че това е нарушаване на международните принципи и прави хуманитарната ѝ задача още по-трудна.

Представителката на американските военноморски сили лейтенант Кристин Сайденстрикър потвърди, че болницата е била претърсена миналата седмица.

"Ние разследваме случая и се отнасяме много сериозно към такива твърдения", каза Сайденстрикър, цитирана от Асошиейтед прес.

ББС отбелязва, че предпазването на цивилните е основен принцип в новата военна стратегия на САЩ за Афганистан, обявена от командващия международните сили в страната ген. Стенли Маккристъл. След въздушния удар Маккристъл направи безпрецедентно телевизионно обръщение към афганистанския народ.

Според талибаните при въздушните удари са загинали 150 цивилни, много от които деца. Доклад на "Афганистан райтс монитър", който се основава на разговори с над 10 местни жители, "твърди, че между 60 и 70 цивилни са били убити при въздушните удари в окръг Хар Дара, в северната провинция Кундуз.

"Дори всичките жертви да са били поддръжници на талибаните, фактът, че повечето от тях са били невъоръжени и не са били участвали в никакво сражение, не оправдава това масово убийство", подчертава базираната в Кабул група, финансирана от афганистански източници.

Губернаторът на Кундуз Мохамад Омар заяви, че при бомбардировката са били убити 54 души, сред които само 6 цивилни, посочва Ройтерс.

НАТО все още не е приключила разследването на въздушния удар, но призна, че е възможно да са убити цивилни при удара.

Въздушният удар, извършен от американски самолет по заповед на германски командир, доведе до обтягане на отношението между двете страни.

Въздушният удар бе критикуван и от ЕС по време на срещата на външните министри в Стокхолм. Германския министър на отбраната Франц Йозеф Юнг обаче оправда германските части, като посочи, че ударът е бил "абсолютно необходим", тъй като войниците са били в опасност. Той изрази недоумение и как може да се критикува без да се знае каква е била информацията.

Германският канцлер Ангела Меркел призова от своя страна за бързото разследване на случая.

Петъчният инцидент е първият, при който западните сили в Афганистан са обвинени за убийството на голям брой цивилни, откакто американският генерал Стенли Маккристъл пое командването на международните сили в страната през юни тази година.

Карзай обвини САЩ, че искат да го манипулират

В същото време президентът на Афганистан Хамид Карзай обвини САЩ, че предават приятелите и семейството му, като така искат да подкопаят позициите му и да го направят по-отстъпчив. В обширно интервю пред френския вестник "Фигаро", публикувано в понеделник, Карзай обвинява НАТО за въздушното нападение от миналия петък и се обявява в подкрепа на обсъжданата промяна на американската военна тактика в Афганистан.

Карзай, който обяви победа на първия тур на президентските избори в страната си миналия месец, разкри обтегнатите си отношения със САЩ и посочи, че критицизмът на Америка към кандидата му за вицепрезидент Мохамад Касим Фахим, всъщност е насочен към него самия.

"Американците атакуват Карзай по коварен начин, защото искат да е по-податлив. Те грешат. В техен интерес е ...афганистанският народ да уважава своя президент", добавя Карзай, цитиран от Ройтерс.

Той добавя, че никой няма интерес от това президентът на Афганистан да е "американска марионетка".

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация "Хюман райтс уоч" обяви, че Фахим е сред най-известните племенни вождове в страната. Според "Фигаро" Вашингтон го смята за наркотрафикант.

Карзай също така казва, че са безпочвени обвиненията, според които брат му е корумпиран. Той добавя, че американското посолство в Кабул на два пъти не е отговорило на писмените му искания да предостави доказателства за твърденията си.

Карзай заявява, че може и да е имало нарушения на президентските избори, но дава да се разбере, че това според него не е важно.

"Що се отнася до изборите, имаше измами през 2004 г., има и днес, ще има и утре. Това е неизбежно в зараждаща се демокрация."

Карзай казва още, че ако преизбирането му бъде потвърдено, той ще търси преговори за национално помирение с талибаните през първите сто дни на новата администрация. Преди това обаче талибаните трябва да се отрекат от всякакви връзки с Ал Каида и да признаят конституцията на Афганистан.

Споделяне

Още от Свят