Талибаните: Няма да има мир в Афганистан, докато президентът Ашраф Гани е на власт

Сн. ЕПА/БГНЕС

Талибаните казват, че не искат да монополизират властта, но настояват, че няма да има мир в Афганистан, докато не се състави ново, излъчено след преговори, правителство в Кабул и президентът Ашраф Гани не бъде сменен.

В интервю за Асошиейтед прес говорителят на талибаните Сухаил Шахин, който е също член на преговорния екип на групировката, изложи позициите на бунтовниците за това какво трябва да последва в страната, намираща се на ръба на пропастта.

Талибаните бързо завзеха територии през последните седмици, превзеха стратегически КПП-та и заплашват редица провинциални столици - военни успехи, дошли в момент, когато последните американски и натовски войски напускат Афганистан.

Председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, генерал Марк Мили каза миналата седмица на пресконференция в Пентагона, че талибаните са поели "стратегическата инициатива" и не изключи пълната им военна победа. Той каза обаче, че това не е неизбежно. "Не смятам, че изходът от играта вече е предопределен", добави той.

Спомените от последния път, когато талибаните бяха на власт преди около 20 години, налагайки строга версия на исляма, забраняваща на момичетата да учат, а на жените да работят, поражда страхове от завръщането им сред мнозина. Афганистанци, които могат да си го позволят, кандидатстват с хиляди за визи, за да напуснат Афганистан, опасявайки се от изпадането на страната в насилие и хаос. Изтеглянето на войските на САЩ и НАТО е завършено на повече от 95 процента и трябва да приключи окончателно на 31 август.

Шахин каза, че талибаните ще сложат оръжие, когато в Кабул бъде сформирано излъчено след преговори правителство, приемливо за всички страни в конфликта, а правителството на Гани бъде сменено.

"Искам да кажа ясно, че не вярваме в монополизирането на властта, защото всички правителства, които (искаха да) монополизират властта в Афганистан в миналото, не бяха успешни", каза Шахин, изглежда включвайки в тази оценка собственото правителство на талибаните, управлявало пет години. "Така че не искаме да повтаряме същата формула", допълни говорителят.

Той обаче беше безкомпромисен също към продължаването на управлението на Гани, наричайки го подстрекател към война и обвинявайки го в използването на речта си миналия вторник на свещения за мюсюлманите празник Айд ал Адха (Курбан байрам), за да обещае офанзива срещу талибаните.

Шахин отхвърли правото на Гани да управлява, повтаряйки твърденията за масови измами, белязали изборната победа на Гани през 2019 г. След тези избори както Гани, така и съперникът му Абдула Абдула се обявиха за президент. След постигнат компромис Абдула сега е човек номер 2 в правителството и оглавява Съвета за помирение.

Запитана за искането на талибаните Гани да бъде сменен като условие за мирно споразумение, говорителката на Белия дом Джейн Саки потвърди в петък подкрепата на президента Джо Байдън за афганистанския президент. Саки каза, че Байдън също има насрочен телефонен разговор с Гани по-късно през деня.

"Президентът и правителството подкрепят ръководството на афганистанския народ, включително Ашраф Гани", каза Саки и добави: "Политическото уреждане е единственият път към трайния мир в Афганистан."

Гани често е казвал, че ще остане на поста, докато нови избори не определят следващото правителство. Неговите критици, включително такива извън редиците на талибаните, го обвиняват, че се стреми единствено да запази властта си, пораждайки разделение сред привържениците на правителството.

По-миналия уикенд Абдула оглави делегация на високо равнище в столицата на Катар Доха за разговори с лидерите на талибаните. Разговорите завършиха с обещания за продължаване на преговорите, както и за по-голямо внимание към защитата на цивилното население и инфраструктурата.

Шахин нарече разговорите добро начало. Той каза обаче, че многократните настоявания на правителството за прекратяване на огъня, докато Гани остава на власт, са равносилни на искане талибаните да се предадат.

"Те не искат помирение, а искат да се предадем", каза той.

Преди всякакво прекратяване на огъня трябва да има споразумение за ново правителство, "приемливо за нас и за други афганистанци", каза той. Тогава "няма да има война", добави говорителят.

Шахин каза, че при това ново правителство на жените ще бъде разрешено да работят, да ходят на училище и да участват в политиката, но ще трябва да носят хиджаб, или забрадка. Той каза, че от жените няма да се изисква да бъдат придружавани от роднини от мъжки пол, за да напуснат дома си, и че командирите на талибаните в новозавзетите райони имат заповеди университетите, училищата и пазарите да работят както преди, включително с участието на жени и момичета.

Появяват се обаче множество съобщения от превзети от талибаните райони, че те налагат сурови ограничения на жените, дори подпалват училища. Един появил се ужасяващ видеозапис показва как талибаните убиват заловени командоси в Северен Афганистан.

Шахин каза, че някои командири на талибаните са пренебрегнали заповедите на ръководството да не предприемат репресивни и крайни действия, и че няколко са били изправени пред талибански военен трибунал и са наказани, въпреки че той не цитира конкретни данни. Той твърди, че видеозаписът е фалшив, представляващ сбор от отделни кадри.

Шахин заяви, че няма планове за военна офанзива срещу Кабул, и че талибаните досега са се "въздържали" да превземат провинциални столици. Той предупреди обаче, че те биха могли да го направят, предвид оръжията и военното оборудване, които са придобили в новозавзетите окръзи. Той твърди, че по-голяма част от успехите на талибаните на бойното поле са постигнати чрез преговори, а не с битки.

"Онези окръзи, които попаднаха под контрола ни, и военните, които се присъединиха към нас . . . са спечелени чрез посредничество на хората, чрез преговори", каза той и добави: "Те (не бяха превзети) чрез битки . . . за нас би било много трудно да превземем 194 окръга само за осем седмици".

Талибаните контролират около половината от 419 окръжни центъра в Афганистан, и въпреки че все още не са завладели нито една от 34-те провинциални столици, те напредват към половината от тях, каза Мили. През последните дни САЩ нанесоха въздушни удари в подкрепа на обсадените афганистански правителствени войски в южния град Кандахар, около който се струпват талибаните, заяви миналият четвъртък говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Бързото превземане на окръзите от талибаните и привидно обезсърченият отговор на афганистанските правителствени сили накараха съюзените със САЩ полеви командири да възкресят милиции, чиято история е белязана от насилие. За много афганистанци, уморени от повече от четири десетилетия война, това поражда страх от повторение на жестоката гражданска война в началото на 90-те години, в която същите тези полеви командири се бориха за власт.

"Знаете ли, никой, никой не иска гражданска война, включително и аз", каза Шахин.

Шахин повтори също обещанията на талибаните, целящи да успокоят афганистанците, които се страхуват от групировката.

Вашингтон обеща да изведе от Афганистан хиляди преводачи, работили за армията на САЩ. Шахин заяви, че те няма от какво да се страхуват от страна на талибаните, и отрече да са ги заплашвали. Той добави обаче, че ако някои от тях искат да получат убежище на Запад, защото икономиката на Афганистан е толкова отслабена, "това си е тяхна работа".

Той отрече също, че талибаните са заплашвали журналисти и представители на зараждащото се гражданско общество в Афганистан, които са станали жертва на десетки убийства през последната година. Групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за някои от тях, но афганистанското правителство обвини талибаните за повечето убийства, докато талибаните от своя страна обвиняват афганистанското правителство, че е извършило убийствата, за да ги позори. Правителството рядко е извършвало арести във връзка с убийствата или е разкривало резултатите от своите разследвания.

Шахин заяви, че журналистите, включително тези, работещи за западни медии, нямат от какво да се страхуват при едно правителство, което включва талибаните.

"Не сме изпращали писма (със заплахи) на журналисти, особено на тези, които работят за чуждестранни медии. Те могат да продължат работата си дори и в бъдеще", каза той.

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?