Талибаните отбелязаха избора на нов лидер с кървав атентат край Кабул

Новият лидер на талибаните Молла Хайбатула Ахунзада

Талибаните поеха отговорност за самоубийствен атентат в предградие на афганистанската столица Кабул, при който загинаха 10 и бяха ранени 4 души, предаде ДПА. В изявление ислямисткото движение обясни, че атаката е била извършена в отмъщение за екзекуцията на шестима екстремисти наскоро. Смъртните присъди на четирима талибани и двама бойци от други ислямистки групировки бяха изпълнени чрез обесване в началото на този месец.

Днешната атака бе извършена в Пагман, на няколко километра западно от Кабул. Нападателят камикадзе се самовзривил край автобус, транспортиращ съдебни служители.

Атаката бе извършена в деня, в който талибаните потвърдиха официално, че техният лидер молла Ахтар Мансур е бил убит при американски въздушен удар в събота, и обявиха, че са избрали за негов наследник Хайбатула Ахунзада.

Молла Хайбатула Ахунзада е духовен водач и бивш представител на талибанското правосъдие, близък до убития си предшественик молла Ахтар Мансур, на когото е бил заместник, предаде Франс прес.

Прехвърлилият 50 години син на богослов е роден в Кандахар в Южен Афганистан, подобно на предишните двама талибански водачи молла Омар и молла Мансур. Потърсва убежище в Пакистан по време на съветската окупация (1978-1989 г.) и се присъединява към движението на талибаните малко след създаването му в средата на 90-те години.

При управлението на установения през 1996 г. в Кабул ислямистки режим той е работел като висш съдия по талибанските дела, разказа Рахимула Юсафзаи, пакистански анализатор и познавач на талибаните.

Хайбатула Ахунзада потърсва убежище в Южен Пакистан, след като талибаните са свалени от власт с американското нашествие през 2001 г., и става имам на джамия, добави експертът.
Той също така е отговарял по правните въпроси на ислямистките въстаници, каза говорител на талибаните.

Убитият молла Мансур, който миналото лято бе официално назначен за водач на талибаните, след като дълго време ги управляваше в сянка, го прави свой заместник заедно със Сираджудин Хакани, лидер на съюзената с талибаните едноименна мрежа.

Според високопоставен източник от талибаните молла Мансур приживе е посочил молла Хайбатула за свой приемник.

"Той е представител на статуквото. Ще води същата политика като молла Мансур, няма да преговаря", смята Юсафзаи.

Според експерта Амир Рана молла Хайбатула Ахунзада е получил поста, защото е бил един от най-старите талибански водачи. "Той е един от най-възрастните и най-опитните и е бил избран, за да се пресекат разногласията", каза Рана.

"Смятан е за привърженик на мирните преговори, но не може нищо да направи без съгласието на шурата", ръководния орган на талибаните, добави експертът.


Молла Мансур бе убит при атака на американски безпилотен самолет в Пакистан в събота.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?