Талибаните отново са обстрелвали летището в Кандахар

Талибаните са обстрелвали летището в Кандахар, Афганистан, което се охранява от български военнослужещи. Няма пострадали българи, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

По летището е изстреляна една ракета на 2 октомври в 02.33 ч. местно време и втора на 3 октомври в 20.57 ч. местно време.

Около 300 българи охраняват вътрешния периметър на летището в южната провинция Кандахар, сочена за бастион на талибаните. През януари четирима български военнослужещи бяха ранени при ракетна атака срещу летището. Инцидентът стана докато в базата на посещение беше тогавашният военен и сегашен външен министър Николай Младенов. През юни пък пострада български военен в Кабул, който падна от наблюдателен пункт на летището в града по време на изпълнение на задълженията си.

България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с около 530 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. В това число влизат и български военни медици. До края на годината в мисията ще се включат още около 70 българи – инструктори, лекари и други.

Насилието в Афганистан достигна най-високо ниво за последните двете години. Миналия месец бяха убити най-много чуждестранни военнослужещи от началото на операцията през 2001 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България