Талибаните пак обстрелваха летището в Кандахар, няма пострадали българи

Талибаните са обстрелвали летището в Кандахар, Афганистан, което се охранява от български военнослужещи, но няма пострадали, съобщиха от военното министерство в петък.

Първата ракетна атака срещу летището е била в 00.35 ч. местно време (23.05 ч. на 2 септември българско време) с две ракети, а втората - в 07.52 ч. местно време (06.22 ч. на 3 септември българско време) с една ракета.

Около 300 българи охраняват вътрешния периметър на летището в южната провинция Кандахар, сочена за бастион на талибаните. През януари четирима български военнослужещи бяха ранени при ракетна атака срещу летището. Инцидентът стана докато в базата на посещение беше тогавашният военен и сегашен външен министър Николай Младенов. През юни пък пострада български военен в Кабул, който падна от наблюдателен пункт на летището в града по време на изпълнение на задълженията си.

България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с около 530 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. В това число влизат и български военни медици. До края на годината в мисията ще се включат още около 70 българи – инструктори, лекари и други.

Насилието в Афганистан достигна най-високо ниво за последните двете години. Миналия месец бяха убити най-много чуждестранни военнослужещи от началото на операцията през 2001 година.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?