Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Талибаните превзеха още една провинциална столица в Афганистан

Няма да преговарят с правителството, докато Ашраф Гани е президент

2 коментара
Сн. ЕПА/БГНЕС

Талибаните превзеха днес още една провинциална столица в Афганистан, предаде Франс прес, като се позова на представител на местните власти.

Град Газни, столица на едноименната афганистанска провинция, се намира на 150 километра югоизточно от Кабул. През последната седмица талибаните превзеха столиците на 10 от 34-те афганистански провинции, включително седем в северната част на страната - регион, където ислямистките бунтовници преди срещаха съпротива, отбелязва АФП.

"Мога да потвърдя, че Газни падна в ръцете на талибаните тази сутрин. Те поеха контрол над ключовите зони в града: офиса на губернатора, централата на полицията и затвора", каза пред АФП Насир Ахмад Факири, председателят на Провинциалния съвет на Газни. Той все пак допълни, че сраженията продължават на няколко места.

Талибаните също обявиха, че са превзели града.

Във вторник вечерта ислямистките бунтовници установиха контрол върху Пули Хумри - столицата на провинция Баглан, на 200 километра северно от Кабул. Така талибаните се приближават към афганистанската столица както от север, така и от юг, посочва АФП.

През Газни минава пътят между Кабул и Кандахар - втория по големина град в Афганистан. Превземането му ще позволи на талибаните да прекъснат снабдяването на афганистанските правителствени сили в южната част на страната.

Газни и Кундуз - стратегически пункт на 300 километра северно от Кабул, през който минава пътят от столицата на Афганистан за Таджикистан - са двата най-важни града, превзети от ислямистките бунтовници при сегашната им офанзива, отбелязва още АФП.

Няма да преговарят с правителството, докато Гани е президент

Талибанските лидери са казали, че няма да преговарят с афганистанското правителство, докато Ашраф Гани е президент, заяви пакистанският премиер Имран Хан, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че в Афганистан мирните преговори са в задънена улица, насилието рязко се увеличи и ислямистките бунтовници бързо завладяват все повече райони. Вчера представител на американското правителство прогнозира, че талибаните може да превземат афганистанската столица Кабул до 90 дни.

Пред чуждестранни журналисти, поканени в дома му в Исламабад, пакистанският премиер каза, че преди три или четири месеца, когато е разговарял в столицата на страната си с талибански лидери, се е опитал да ги убеди да преговарят с афганистанските власти, но те са поставили като условие Гани да не е власт.

Ислямистките бунтовници смятат афганистанския президент и правителството му за марионетки на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Афганистанските власти и талибаните започнаха през септември миналата година преговори, които досега не са постигнали съществен напредък. Представители на няколко страни се намират сега в катарската столица Доха, разговаряйки и с двете страни в конфликта, за да се опитат да договорят спиране на огъня. Целта е това да стане преди 31 август, когато всички чуждестранни сили трябва да напуснат Афганистан.

Според пакистанския премиер афганистанското правителство се опитва да убеди САЩ отново да изпратят свои военни в страната и да му помогнат срещу талибаните. Имран Хан обаче се изказа скептично за такъв вариант.

Американците бяха 20 години там. Какво биха могли да направят сега, което не са направили за 20 години, попита той.

Имран Хан каза, че Пакистан е дал ясно да се разбере, че не желае да има каквито и да било американски военни бази на негова територия след изтеглянето на американските сили от Афганистан.

Талибаните междувременно превзеха днес централата на полицията в Лашкар Гах - столицата на южната афганистанска провинция Хелманд, предаде Асошиейтед прес.

Вчера ислямистките бунтовници извършили самоубийствен атентат с кола бомба пред сградата. Днес полицейската централа вече е в ръцете им. Част от полицаите се предали на талибаните, а други се укрили в намиращата се в съседство сграда, където е офисът на губернатора на Хелманд, каза афганистански депутат от провинцията.

Боевете за Лашкар Гах - един от най-големите градове в Афганистан - започнаха преди няколко седмици.

Смята се, че изтеглящите се окончателно след броени дни от Афганистан американски въоръжени сили са нанесли в района въздушни удари в подкрепа на правителствените сили. За момента няма информация какви цели са били поразени.

Афганистанското правителство не се е отзовало на многобройните искания на своите сили в Лашкар Гах през последните дни да им бъде оказана помощ. Президентът Ашраф Гани обаче се опитва да започне контраофанзива срещу талибаните, разчитайки на специалните части, милиции на полеви командири и американските военновъздушни сили, преди окончателното изтегляне на силите на САЩ и НАТО от Афганистан в края на този месец, отбелязва АП.

Хиляди афганистанци, принудени да избягат от дома си, живеят в паркове и на други открити пространства в Кабул. Има опасения, че в крайна сметка правителството може да бъде принудено да изтегли силите си от страната и да се ограничи само до отбрана на столицата и още няколко големи града.

САЩ стоят настрана, докато талибаните разгромяват афганистанските сили

Афганистанските правителствени сили рухват още по-бързо, отколкото американските военни лидери си мислеха, че е възможно само преди няколко месеца, когато президентът Джо Байдън разпореди пълно изтегляне. Но Белият дом, Пентагонът или американското общество нямат особено желание да се опитват да спрат разгрома, а и вероятно е твърде късно за това, коментира в свой анализ Асошиейтед прес.

Байдън дава ясно да се разбере, че не възнамерява да променя решението, което взе през пролетта, въпреки че ситуацията изглежда върви към това талибаните да установят контрол. Докато повечето американски войски вече си тръгнаха, а талибаните ускоряват завоеванията си, американските военни лидери не го притискат да промени решението си. Те знаят, че единствената значима възможност би била президентът да възобнови войната, която вече реши да спре.

Талибаните, които управляваха Афганистан от 1996 г. до нахлуването на американските сили след нападенията на 11 септември, превзеха вчера още три провинциални столици, установявайки на практика контрол върху около две трети от страната. Бунтовниците нямат военновъздушни сили и са по-малобройни от обучените от САЩ афганистански сили за отбрана, но завладяха територия с поразителна бързина.

Главният говорител на Пентагона Джон Кърби каза, че афганистанците все още имат време да се спасят от окончателно поражение.

"Нито една възможна развръзка не трябва да е неизбежна, включително падането на Кабул", заяви Кърби пред репортери.

"Не е задължително да стане така. Това наистина зависи от обстоятелството какво политическо и военно ръководство могат да съберат афганистанците, за да обърнат хода на ситуацията."

Байдън се изказа в подобен дух предишния ден, като заяви пред репортери, че войските на САЩ са направили всичко по силите си през последните 20 години, за да помогнат на афганистанците.

"Те трябва да се бият за себе си, да се бият за своята страна", каза той.

САЩ продължават да подкрепят афганистанската армия с ограничени въздушни удари, но те засега не оказват стратегическо влияние и се предвижда да спрат, когато САЩ официално приключат своята роля във войната на 31 август. Байдън може да продължи въздушните удари след тази дата, но това изглежда малко вероятно, като се има предвид твърдата му позиция за спиране на войната.

"Подозирам, силно подозирам, че графикът за 31 август ще остане в сила", каза Картър Малкейсиън, който е съветвал американски военни лидери в Афганистан и Вашингтон.

Висши американски военни служители предупредиха Байдън, че евентуално пълно изтегляне на САЩ може да доведе до това талибаните да установят контрол, но през април президентът реши, че продължаването на войната е безполезно. Той каза във вторник, че решението му остава в сила, макар да се говори, че талибаните могат скоро да стигнат до Кабул, заплашвайки сигурността на американските и другите чуждестранни дипломати.

Според най-новата американска военна оценка, която отчита последните завоевания на талибаните, Кабул може да попадне под натиска на бунтовниците до септември, а страната може да попадне изцяло под контрола на талибаните до няколко месеца, каза вчера служител от областта на отбраната, който се съгласи да говори за вътрешния анализ, при условие да не се разкрива името му.

Служители казаха, че няма решение или заповед за евакуация на американски дипломатически персонал от Афганистан. Но един служител каза, че вече е време за сериозни разговори за това дали американската армия да започне да придвижва активи в региона, за да бъде готова, в случай че Държавният департамент призове за внезапна евакуация.

Кърби отказа да обсъжда каквото и да е планиране за евакуация, обаче служител от Конгреса каза, че на заседание на Съвета за национална сигурност наскоро е било обсъдено предварително планиране за евентуална евакуация на американското посолство, но не се е стигнало до заключения.

Евентуален подобен план би включвал определяне на американски войски, авиация и други активи, които може да се наложи да действат от Афганистан или близки райони. САЩ вече имат военни кораби в региона, включително самолетоносача "Роналд Рейгън" и амфибийната формация на бойния кораб "Иво Джима" с 24-о експедиционно подразделение на морската пехота на борда.

Военни служители, наблюдаващи влошаващата се ситуация, казаха, че засега талибаните не са предприели стъпки да заплашват Кабул. Не е ясно обаче дали талибаните ще чакат, докато установят контрол върху голяма част от страната, преди да се опитат да превземат столицата.

Военни командири отдавна предупреждават, че за афганистанската армия би било значително предизвикателство да удържат талибаните до края на годината.

В началото на май, малко след като Байдън обяви решението си за изтеглянето, председателят на Съвета на началник щабовете на американската армия генерал Марк Мили каза, че предвижда "някои наистина драматични, лоши възможни развръзки" при най-лош сценарий. Той запази надежда, че правителството може да се обедини и да удържи талибаните, и каза, че изходът може да стане ясен до края на лятото.

Сигурността на дипломатическия корпус на САЩ се обсъжда от месеци, още преди бързите завоевания на талибаните. Армията отдавна има различни варианти за планиране на евакуация на персонал от Афганистан. Тези варианти може до голяма степен да бъдат определени от Белия дом и Държавния департамент.

Ключов елемент от тези варианти може да бъде това дали американската армия би имала безпрепятствен достъп до международното летище в Кабул, което да позволи системно извозване на персонал по въздух от столицата. При евентуално влошаване на обстановката може да се наложи американските сили да си пробиват път с бой, за да влизат и излизат, ако талибаните са проникнали в града.

Може също така да се наложи САЩ да решават кой да бъде евакуиран: само персонал на американското посолство и американската армия или и други посолства, американски граждани и афганистанци, работили със САЩ. В последната категория са бивши преводачи и хора, заплашени от ответни мерки от талибаните. САЩ вече започнаха да изтеглят стотици от тези афганистанци, помагали на войските през войната.

Висши лидери от областта на отбраната провеждат ежедневни разговори и срещи, представяйки мрачните си оценки за ситуацията със сигурността в Афганистан. Служители изтъкнаха падането на провинция Баглан като тревожен сигнал, защото тя осигурява на талибаните база и маршрут към Кабул от север, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Dante Alighieri
    #2

    Бай Дън Сяопин рече "стига", значи стига! Изтегли си войските, и пожела всичко най-хубаво на местните, които вече били обучени да се справят с талибани. Виж, ако Доньо го беше рекъл това лани, щеше да е предателство на демокрацията в тая част от света, ама сега е просто рутинно действие на законно избран (повтарям, законно избран) президент, нали...

  2. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.