Талибаните пускат 19-те южнокорейски заложници

Талибаните пускат 19-те южнокорейски заложници

Движението "Талибан" се съгласи във вторник да освободи всичките 19 южнокорейски заложници, които държи в плен повече от пет седмици, съобщиха световните агенции, цитирайки официални представители на Сеул.

Пускането на евангелистите е договорено срещу изтеглянето на южнокорейските военнослужещи от Афганистан до края на 2007 г. и прекратяването на мисионерските дейности в страната.

В момента в Афганистан се намират около 200 военнослужещи от Южна Корея.

Точният срок за пускането на заложниците засега не е известен и ще е предмет на допълнителни преговори, казаха южнокорейските власти. Според афганистанския племенен лидер Хаджи Захар, участник в преговорите, заложниците ще бъдат пуснати на свобода до 3-4 дни, предаде ИТАР-ТАСС. На този етап не се съобщава дали за свободата на южнокорейците е бил платен откуп на техните похитители

Талибаните задържаха на 19 юли автобус с 23-ма южнокорейски мисионери в афганистанската провинция Газни и поискаха Сеул да изтегли военния си контингент от страната. Двама от пленените бяха убити в хода на преговорите за назидание на Южна Корея, а други двама бяха освободени по-късно.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?