Талибаните с първа пресконференция, твърдят, че са се променили

ЕС ще си говори с режима, САЩ обмислят пълна изолация, ако Кабул не съдейства

Забиула Муджахид по време на първата пресконференция на талибаните след превземането на Афганистан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните дадоха във вторник първата си пресконференция, откакто установиха контрол над афганистанската столица в неделя. Западните медии видяха в нея опит на режима да убеди света, че се е променил. Талибаните казаха, че са простили на противниците си, че няма да търсят отмъщение и ще се опитат да освободят страната от наркотиците. Най-големите страхове на западните сили обаче са страната да не се превърне в гнездо на терористи.

Пресконференцията започна с рецитиране на Корана от говорителя на талибаните Забиула Муджахид, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Режимът: Прощаваме на всички

Талибаните заявиха, че войната в Афганистан е приключила и че всичките им противници ще бъдат помилвани.

"Не искаме никакви вътрешни или външни врагове" и ще поддържаме мирни отношения с другите страни, обяви Муджахид. Досега той оставаше в сянка, въпреки че от години прави изявления от името на талибаните, отбелязва АП.

Забиула Муджахид обеща поелото властта в Афганистан ислямистко движение да спазва правата на жените в съответствие с Корана. Жените ще имат право да работят и да учат и "ще бъдат много активни в обществото, но в рамките на исляма", каза той, цитиран от Ройтерс.

Талибаните няма да търсят реванш, прощават на всички и няма да преследват хора, увери техният говорител, въпреки сигналите, че из страната се отмъщава на хора, сътрудничели на предишната власт. На пресконференцията Забиула Муджахид говори в унисон с опитите на ислямисткото движение да убеди света, че се е променило от 90-те години на миналия век, когато наложи брутален режим в Афганистан, отбелязва още АП.

Западните медии тълкуват опитите на талибаните да градят нов имидж и обещанията за спиране на наркотрафика като стъпка страната да продължи да получава чуждестранна помощ. Главното условие на западните сили към режима е да не поддържа терористи на своя територия.

Талибаните уверяват света за намеренията си срещу наркотиците

"Искам да уверя целия свят, че Афганистан няма да се превърне в център за производство на каквито и да е наркотици", каза говорителят на талибаните Забиула Муджахид.

Според Забиула афганистанските фермери ще могат да спрат да отглеждат мак, ако международната общност им помогне да развият други култури.

"През 2001 г., ако си спомняте, обемът на производството на наркотици спадна до нула, но след това афганистанската територия беше окупирана и отглеждането на наркотици беше възобновено, включително на правителствено ниво. Но сега нямаме намерение да се занимаваме с трафик и търговия на наркотици, когато влязохме в Кабул, видяхме колко много млади хора са под въздействието на наркотици и това беше тъжна гледка ".

"Афганистан сега ще се превърне в държава без наркотици, но ние се нуждаем от международна подкрепа - световната общност трябва да ни помогне да намерим алтернатива [в развитието на селското стопанство] - да ни предостави алтернативни култури и ние ще сложим край на наркотиците", заяви говорителят на талибаните.

Производството на наркотици в Афганистан започва да се разширява през 80 -те години на миналия век, а през 1999 г. Съветът за сигурност на ООН приема резолюция, в която се говори за рязко увеличаване на производството на наркотици на територии, контролирани от талибаните. Според ООН през 2020 г. Афганистан произвежда около 6,3 хиляди тона опиум (85% от световното производство). Според експерти до 80% от приходите на талибаните идват от наркотици.

ЕС ще си говори с новия режим, защото спечелил войната

След идването на власт на талибаните ЕС ще си сътрудничи с афганистанското правителство само ако то спазва основните права, включително на жените, и не позволява територията на Афганистан да се използва от терористи, предаде Ройтерс, като цитира изявление на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Сътрудничеството с което и да било бъдещо афганистанско правителство ще зависи от мирно уреждане на кризата с участието на всички групи от населението и зачитане на правата на всички афганистанци, включително жените, младежите и лицата от малцинствата. Освен това бъдещите власти трябва да спазват международните задължения на Афганистан, да поемат ангажимент за борба срещу корупцията и да не позволяват територията на Афганистан да бъде използвана от терористични организации, се подчертава в изявлението на Борел, направено след извънредна среща на европейските външни министри, посветена на събитията в централноазиатската страна.

Предвид влошаващата се хуманитарна ситуация в Афганистан ЕС ще продължи да осигурява помощ на афганистанския народ, добави Жозеп Борел.

"ЕС ще подкрепи и съседите на Афганистан в справянето с негативни последствия, които могат да се очакват вследствие на нарастването на броя на бежанците", добави Борел.

Той обаче отбеляза, че Брюксел "ще трябва да говори" с талибаните, защото "те са спечелили войната в Афганистан", предаде Франс прес. Целта е да се избегне хуманитарна и миграционна катастрофа и да се попречи на завръщането на чуждестранни терористи в страната, подчерта Борел. Това обаче не означава бързо официално признаване на талибанския режим, изтъкна той.

Талибаните ще бъдат съдени "според техните действия", заяви от своя страна германския външен министър Хайко Маас.

В своето изказване българският външен министър Светлан Стоев е изразил притеснение относно големия брой афганистанци, напускащи страната си, и увеличения мигрантски натиск върху България като външна граница на ЕС. В този контекст България ще разчита на солидарността на ЕС.

Белият дом: Байдън поема пълната отговорност за случващото се в Афганистан

Властите във Вашингтон бяха съвсем наясно, че талибаните могат да поемат контрола над Афганистан, но не си представяха, че това ще стане толкова бързо. Това каза съветникът на президента Джо Байдън по национална сигурност Джейк Съливан.

Президентът на САЩ Джо Байдън поема пълна отговорност за всичко, което се случва в момента в Афганистан, и за решенията, взети от американското правителство. Президентът поема отговорност не само за решението за изтегляне на американските войски в Афганистан, но и за "целия хаос, настъпил по време на евакуацията", както и за цялото "кръвопролитие, което се случва в момента" в Афганистан".

"Първо, бих искал да кажа, че при вземането на решението за оттеглянето на американските войски бяхме съвсем наясно, че има възможност талибаните да поемат контрола над Афганистан. Но никой, нито президентът Байдън, не е очаквал това да стане толкова бързо", съобщи още Съливан.

Съединените щати могат да наложат санкции и пълна изолация на Кабул от международната общност с цел да принудят талибаните да спазват ангажиментите си относно ситуацията в Афганистан, каза Съливан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?