Талибаните са освободили американец и австралиец като част от размяна на пленници

Австралиецът Тимоти Уийкс и американецът Кевин Кинг във видео, заснето докато са в плен на талибаните през 2017 г.

Талибаните казаха, че са освободили американец и австралиец като част от размяна на пленници с афганистанските власти, предаде Асошиейтед прес във вторник.

Представител на ислямистките бунтовници разкри, че двамата преподаватели в Американския университет в Кабул, отвлечени пред висшето учебно заведение преди повече от три години, са били пуснати в район в южната провинция Забул, който до голяма степен е под контрола на талибаните. Той обаче не уточни на кого са били предадени австралиецът Тимоти Уийкс и американецът Кевин Кинг.

По-рано днес талибански източници съобщиха, че трима командири на бунтовниците са били освободени от афганистанските власти и вече са пристигнали в Катар, където е базирано политическото ръководство на ислямисткото движение.

Сред освободените талибани е Анас Хакани - по-малкият брат на един от лидерите на екстремистите Сираджудин Хакани, който освен това оглавява страховитата мрежа Хакани.

Останалите двама са Хаджи Мали Хан и Хафиз Рашид, командири от мрежата Хакани, посочва ТАСС.

Афганистанският президент Ашраф Гани съобщи преди седмица за предстоящо "освобождаване при условия" на високопоставени талибани. Той каза, че е взел това "много трудно решение" в името на интересите на афганистанския народ, отбелязва АП.

Вчера Гани е обсъдил по телефона размяната на пленници с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, съобщи Държавният департамент.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?