Талибаните са съгласни да водят мирни преговори единствено със САЩ

Талибаните са съгласни да водят мирни преговори единствено със САЩ

Представители на талибаните ще се срещнат с американски представители за двудневни мирни преговори, започващи утре, но отказват да се срещнат с пратеници на "марионетното", според тях, афганистанско правителство, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на движението.

Талибаните отхвърлиха исканията на регионални сили да позволят на афганистански правителствени служители да участват в мирните преговори, като настояха, че САЩ са техния основен противник в 17-годишната война.

"Този път искаме да проведем разговори с американски представители", каза талибански лидер, намиращ се в Афганистан, като добави, че разговорите в Катар ще включват въпроси като изтегляне на американските сили, размяна на затворници и вдигане на забраната за придвижване на талибанските лидери.

Бунтовниците, които се стремят да наложат отново строги ислямски закони, след като бяха свалени от власт през 2001 г. от водените от САЩ международни сили, отмениха среща с американски представители в Саудитска Арабия тази седмица, защото Рияд настояваше да се поканят на масата за преговори и представители на подкрепяното от Запада афганистанско правителство.

Войната в Афганистан е най-продължителната американска военна интервенция. Тя струва на Вашингтон почти 1 трилион долара и доведе до десетки хиляди жертви.

"След взаимни консултации възнамеряваме да се срещнем с американски представители в Доха утре. Срещата ще продължи два дни", каза високопоставен представител на талибаните при условие на анонимност.

Предстоящите преговори ще бъдат четвърти по ред между лидерите на талибаните и американския специален пратеник Залмай Халилзад.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят