Талибаните се насочват към долината Панджшер – огнище на съпротивата срещу тях

САЩ включиха и граждански полети в евакуацията от Афганистан

Сн. ЕПА/БГНЕС

Taлибаните обявиха, че са се насочили към долината Панджшер, североизточно от Кабул - един от малкото райони в Афганистан, останали все още извън контрола на ислямистката групировка, съобщи Франс прес.

"Стотици муждахидини на Ислямското емирство се насочват към щата Панджшер, за да поемат контрола над него, след като местните служители отказаха да го предадат по мирен начин", посочиха талибаните на арабски в акаунта си в Туитър.

Талибаните влязоха на 15 август в столицата Кабул без да срещнат сериозна съпротива след мълниеносна офанзива, започнала през май с началото на изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от Афганистан.

Огнище на съпротивата срещу тях се стана долината Панджшер, отдавна известна като бастион на противници на талибаните. Техният Национален фронт за съпротива (НФС) е предвождан от Ахмад Масуд, син на полевия командир Ахмед Шах Масуд, убит през 2001 г. от джихадистката групировка Ал Каида.

Говорител на НФС каза пред АФП, че Фронтът се подготвя за "продължителен конфликт" с талибаните, ако не успее да се споразумее с тях за съставяне на включващо различни политически фракции правителство.

Талибаните съобщиха, че чуждестранните сили в Афганистан не са поискали удължаване на крайния срок до 31 август, който са определили за изтеглянето си от страната.

Американският президент Джо Байдън каза миналата седмица, че крайният срок до 31 август за изтеглянето на САЩ от Афганистан може да бъде удължен, така че американски войници да останат и след 31 август, за да помогнат за евакуирането на американци от страната.

САЩ включват в евакуацията и граждански полети

На този фон Министерството на отбраната на САЩ разпореди граждански самолети да бъдат използвани за евакуацията на американци от Афганистан.

18 самолета на 6 от големите американски компании няма да извършват редовни полети до афганистанската столица, а ще превозват хора от временни убежища и военни бази.

Западните страни евакуират хората си от Афганистан, след като талибаните превзеха столицата преди седмица.

Най-малко 7 души са загинали в хаоса на летището в Кабул вчера, заявиха британските военни, докато хората отчаяно се тълпят на летището в опит да напуснат страната.

Байдън: Терористите може да се възползват

Американският президент Джо Байдън каза, че водените от САЩ усилия за евакуация на американци, застрашени афганистанци и други чужденци от летището в Кабул са били ускорени този уикенд, въпреки че са изложени на заплахи от страна на групировки като "Ислямска държава" (ИД), предаде Асошиейтед прес.

В изказване, направено в Белия дом Байдън съобщи, че през уикенда от Кабул са били евакуирани близо 11 000 души, но не даде повече подробности, отбелязва Ройтерс.

Американският президент заяви, че се надява, че на САЩ няма да се наложи да удължават срока за евакуация от Кабул след 31 август. Той каза, че талибаните са оказали съдействие за разширяване на периметъра за сигурност около летището, което да спомогне за ускоряване на евакуацията, но подчерта, че ситуацията със сигурността в Афганистан се променя бързо и не изключи заплахи от страна на ИД.

"Ситуацията в сферата на сигурността се променя стремително. Гражданите се тълпят на летището, и макар че евакуирахме хиляди от тях знаем, че терористите могат да се възползват от положението и да изберат за цели невинни афганистанци или американски военни . . . Продължаваме да следим и ликвидираме заплахи, идващи от всякаква посока, включително от ИД", каза президентът.

Байдън каза, че задействането на пътнически авиокомпании в процеса на евакуация няма да се отрази върху пътническия въздушен трафик. Той още веднъж защити решението си за извеждане на американските войски от Афганистан като "логично, рационално и правилно". По думите на Байдън първостепенен приоритет остава евакуацията на американците от Афганистан колкото е възможно най-скоро.

Той каза, че се работи за прехвърляне на американци към летището, както и за евакуацията на граждани на страни партньори и на застрашени афганистанци.

Байдън заяви също, че транзитните центрове извън Афганистан ще осигурят възможност за щателна проверка на всички евакуирани афганистанци.

Американският президент заяви още, че взимането на евентуално решение от САЩ за налагане на санкции на талибаните ще зависи от по-нататъшните им действия, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят