Талибаните ще приемат депортираните от Европа, но ще ги изправят пред съд

Талибаните ще приемат депортираните от Европа, но ще ги изправят пред съд

Правителството на талибаните в Афганистан ще приеме всеки афганистански мигрант, на когото е отказано убежище в Европа, но той ще трябва да бъде изправен пред съд. Това заявява говорителят на талибаните в интервю за австрийски вестник, цитирано от Ройтерс.

Оглавяваното от консерватори правителство на Австрия зае твърда позиция срещу приемането в ЕС на кандидати за убежище от Афганистан. А вътрешното министерство бе казало, че Австрия ще продължи възможно най-дълго да депортира обратно в Афганистан лицата, на които е отказан бежански статут. След това министърът на вътрешните работи Карл Нехамер призна, че това вече не е възможно, но каза, че би желал тези лица да бъдат пратени в "центрове за депортиране" в съседни страни.

В интервюто за "Кронен Цайтунг" говорителят на талибаните Забиула Муджахид каза, че неговото правителство би желало да приема депортираните. На въпрос как ще се отнася новата власт в Афганистан към афганистанците, депортирани от Австрия и Германия заради отказ на убежище или извършени престъпления, Муджахид отговаря: "Те ще бъдат изправени пред съда. После съдът ще реши какво да се прави с тях". Той не пояснява защо ще бъдат съдени тези хора и каква би била възможната присъда.

Говорителят на талибаните повтаря обещанието, че те ще спазват правата на жените "в рамките на шериата", включително право на образование и на работа.

Споделяне

Още от Свят