Талибаните твърдят, че напредват в Панджшер

Талибаните твърдят, че напредват в Панджшер

Талибаните заявиха днес, че са превзели територии в долината Панджшер, последния голям бастион на въоръжената съпротива срещу новите управници на Афганистан, където според Вашингтон скоро може да възникнат условия за гражданска война, предаде Франс прес.

След изтеглянето на американските войски от страната ислямисткото движение предприе серия от нападения срещу труднодостъпната долина, разположена на 80 км северно от Кабул.

Отдавнашна антиталибанска крепост, зоната, станала известна в края на 90-те с действията на легендарния командир Ахмад Шах Масуд, днес е база на Националния фронт за съпротива. Негов водач е Ахмад Масуд, син на Ахмад Шах Масуд; фронтът обединява бойци от местни милиции и бивши членове на афганистанските сили за сигурност, пристигнали в долината след падането на останалата част от Афганистан.

Според италианската НПО "Емърджънси", която работи в Панджшер, талибанските сили са достигнали в петък вечерта село Анаба, разположено на около 25 км навътре в долината, дълга 115 км.

"Мнозина избягаха от тукашните села през последните дни", посочва в комюнике организацията и уточнява, че е приела "малък брой ранени в хирургическия център в Анаба".

Говорител на талибаните написа в Туитър, че силите на режима вече контролират редица райони от Панджшер. А говорителят на фронта Али Майсам Назари увери във Фейсбук, че съпротивата "никога няма да претърпи неуспех".

Връзката с Панджшер е много несигурна и АФП не успя да получи от независим източник потвърждение на тези данни или информация за реалното напредване на талибаните в долината, посочва агенцията.

В Афганистан "е възможно да възникнат (. . .) условия за гражданска война", коментира ситуацията генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ. "Според мен е най-малкото твърде вероятно (да избухне) гражданска война", която може да доведе до "прегрупиране на Ал Каида или засилване на ИД или други терористични групировки", каза той в излъчено вчера интервю за американската телевизия "Фокс нюз".

Талибаните, които взеха властта в Афганистан, искат Германия да установи с тях дипломатически отношения и да им помага. Това заяви за вестник "Велт ам зонтаг" говорителят на ислямисткото движение Забиулла Муджахид, предаде ДПА.

"Искаме здрави и официални дипломатически отношения с Германия", каза той. Талибаните биха искали освен това да получават от Германия, както и други страни, финансова подкрепа и хуманитарна помощ, да си сътрудничат в здравеопазването, селското стопанство и образованието.

В миналото германците винаги бяха добре дошли в Афганистан, каза Муджахид. "За жалост, после те се присъединиха към американците. Но сега това им е простено", заяви той.

Германският външен министър Хайко Маас каза, че е възможно Берлин да поднови помощта си за развитие на Афганистан, но едно от условията е талибаните да съставят широко представително правителство. Другите са да гарантират, че няма да дават подслон на терористи, ще спазват човешките права, и особено правата на жените, няма да пречат на достъпа до хуманитарна помощ и ще позволят на чужденците и уязвимите афганистанци да напуснат страната.

Германия затвори посолството си в Кабул и спря помощта си, след като миналия месец талибаните взеха властта. Берлин обеща обаче да оказва хуманитарна и спешна помощ в подкрепа на бежанците - и в Афганистан, и извън неговите граници. Тази помощ ще бъде предоставяне чрез хуманитарни организации.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?