Талибаните убиха южнокорейски заложник

Талибаните убиха южнокорейски заложник

Афганистанските талибани убиха един от 23-мата южнокорейски заложници, съобщи в сряда АФП, като се позовава на представител на движението “Талибан”.

Кари Мохамад Юсуф е заявил по телефона на агенция Ройтерс, че талибаните са убили един от мъжете, тъй като афганистанските власти са отказали да изпълнят исканията на бойците и да освободят затворници.

“След като администрацията на Кабул не слуша нашите искания и не освободи затворниците ни, “Талибан” застреля корейски заложник”, е съобщил Юсуф по телефона от неизвестно местонахождение..

Представителят на “Талибан” каза, че са готови да убият и останалите 18 жени и четирима мъже, ако исканията им не се изпълняват. Крайният срок на ултиматума им е сряда 1 часа местно време (21 часа българско време).

Същевременно, по данни на японската агенция Киодо, която се позовава на източник от афганистанското правителство, има вероятност южнокорейският заложник да е починал от болест.

Агенция Йонап пък се позова на правителствен чиновник в Сеул, според когото осем граждани на Южна Корея са освободени. В момента те били транспортирани на сигурно място и скоро ще излетят за страната си. В по-ранни информации на агенцията се твърдеше, че в замяна на голям откуп са били освободени двама заложници.

Гражданите на Южна Корея бяха отвлечени от талибаните на 19 юли. Похитителите поискаха да бъдат пуснати от затворите 23-ма бойци от “Талибан”. Предполага се, че жертвите се намират на територията на провинция Газни, тъй като точно администрацията на този район води преговорите с бунтовниците.

На 22 юли талибаните продължиха ултиматума си, след чието изтичане ако не са изпълнени исканията им, заложниците ще бъдат убити за едно денонощие. По-рано в Кабул във връзка с инцидента пристигна делегация от Южна Корея.

Освен това, в района, където биха могли да са задържаните южнокорейци, са засилени американските и афганистанските войски в случай, че властите решат да започнат силова операция за освобождаване на похитените.

Споделяне

Още от Свят