Талибаните за ден завзеха три ключови провинции в Афганистан

Талибаните за ден завзеха три ключови провинции в Афганистан

Само за един ден талибаните завзеха столиците на три нови ключови провинции в Афганистан, съобщиха световните медии в неделя. Под техния контрол в последните дни минаха вече пет регионални центъра на страната, която в края на юли бе напусната от войските на САЩ.

В неделя те превзехас главния град на североизточната афганистанска провинция Тахар - Талукан, както и едноименните столици на северните провинции Кундуз и Сари Пул и ги прибавиха към поставените към техен контрол югозападна провинция Зарандж и северозападната Шеберган в северозападната.

"Правителството не успя да ни прати подкрепление и днес следобед се изтеглихме от града", заяви представител на силите за сигурност в Талукан.

Правителствените сили се изтеглиха, за да избегнат цивилни жертви и да предотвратят разрушаването на обществени сгради. Те отстъпиха към окръг Фархар, на най-малко 40 км от столицата на провинцията, каза за ДПА членът на регионалния съвет Рохула Рауфи.

Град Талукан, в който живеят над 263 000 души, беше обсаден от талибаните от близо два месеца. Местен жител каза, че сега бунтовниците са навсякъде из града.

По-рано бунтовниците установиха контрол върху всички правителствени сгради в поредния ключов град Кундуз, с изключение на един военен обект и на летището, където са се подслонили всички високопоставени представители на местните власти. Това съобщи провинциалният съветник Армудин Вали, цитиран от световните агенции. Негов колега на име Фавзия Яфтали каза, че цивилни са били хванати в кръстосан огън и че градът гори.

Кундуз е бил превземан два пъти от талибаните в миналото, но те успяха да го задържат само за кратко. За последно това стана през 2016 г.

Превземането на големия търговски център, разположен на 300 км северно от Кабул и на 50 км южно от Таджикистан, e безпрецедентна победа за талибаните по пътя им към превземането на властта в Афганистан. Това е четвъртата провинциална столица, която пада в техните ръце за последните три дни.

В неделя те превзеха и град Сари Пул, столица на едноименната северна провинция.

"Талибаните обкръжиха армейски батальон в периферията на града. Всички други части на града са под контрола на талибаните", каза Мохамад Муджахидзада, член на съвета на провинция Сари Пул.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят