Талибаните завзеха ключови гранични пунктове, докато армията на САЩ се изтегля

Талибаните завзеха ключови гранични пунктове, докато армията на САЩ се изтегля

Талибаните обявиха в петък, че вече контролират 85% от територията на Афганистан, предприемайки офанзива в момента на изтеглянето на американските войски от страната. Твърдението на талибаните засега не може да бъде потвърдено от независими източници.

По-рано в петък президентът на САЩ Джо Байдън каза, че изтеглянето на американските войници от Афганистан ще приключи на 31 август.

Не е неизбежно талибаните да установят контрол върху Афганистан, изтъкна той.

Байдън заяви, че Съединените щати са постигнали целите си в Афганистан, изразяващи се в справяне с терористичната заплаха.

Американският президент изрази увереността си, че афганистанското правителство е в състояние да се задържи на власт.

Байдън обеща, че афганистанският народ и занапред ще разполага с подкрепата на САЩ.

Не отидохме в Афганистан, за да изграждаме държава. Това е отговорност на самите афганистанци, уточни американският лидер.

"Няма да изпратя още едно поколение американци в Афганистан. Слагаме край на най-дългата война на Америка, но завинаги ще почитаме смелостта на тези, които служиха там", каза Байдън.

Президентът направи и директно обръщение към преводачите на американската армия в Афганистан, които са изложени на риск от репресии за това, че са помагали на чуждестранните войници. "Има място за вас" в Съединените щати, изтъкна Джо Байдън.

Близо 18 хиляди афганистанци, сред които преводачи и шофьори, очакват да разберат дали американските власти ще им разрешат да се установят в САЩ, отбелязва Франс прес.

Талибаните завзеха важни гранични пунктове

Междувременно талибаните съобщиха, че са превзели ключов граничен пункт на афганистанско-туркменистанската граница, часове след като обявиха превземането на най-важния граничен пункт с Иран, разположен също в западната афганистанска провинция Херат, предаде Франс прес.


Говорителят на вътрешното министерство Тарек Ариан призна, че афганистанските сили за сигурност временно са напуснали района и се предприемат усилия за връщане на граничния пункт под техен контрол.

Стотици цивилни и военнослужещи бягат и сега от Афганистан през границите с Иран и Таджикистан, предаде Ройтерс.

Делегация на талибаните в Москва увери, че таджикската граница няма да бъде атакувана. Пред медиите в руската столица представителят на талибаните Шахабудин Делауар даде още обещания: "Гарантираме, че нашата земя никога няма да бъде използвана отново от трета страна. Искаме ДАЕШ да прекрати дейността си в Афганистан. Уверяваме международната общност, че ще вземем мерки срещу производството на наркотици. Може би ще ви е интересно да узнаете че 85% от страната вече е под властта на ислямския емират. Призоваваме международните хуманитарни организации да продължат да работят в тези райони. Искаме всички части от афганистанското общество да вземат участие в изграждането на държавата според размера и етническата си принадлежност".

От правителството в Кабул отхвърлиха като пропаганда твърдението, че противникът владее по-голямата част от страната. Един от ветераните от гражданската война от 90-те години - Исмаил Хан, призова от Херат за масова мобилизация срещу талибаните.

Бързото настъпление на талибаните в Афганистан поражда опасения за достъпа до здравни грижи за населението, засегнато от десетилетия на конфликт, разрастваща се пандемия от Covid-19 и суша, предупреди представител на Световната здравна организация (СЗО).

"Ситуацията е изключително тревожна и много нестабилна", заяви Рик Бренън, регионален директор на СЗО за Източното Средиземноморие, отговарящ за Афганистан, който участва по видеоконферентна връзка в редовна пресконференция на ООН в Женева.

"Очевидно е, че сме много обезпокоени от влошаването на достъпа до здравеопазване", добави той, в момент, когато талибаните, които се борят срещу афганистанското правителство, твърдят, че контролират 85 процента от територията на Афганистан, а последните американски военни се готвят да напуснат страната.

Бренън каза, че някои от здравните работници са поискали да бъдат преместени в столицата Кабул поради несигурността, а други са избрали да останат там, където са.

"Имаме си работа с противоречива ситуация", допълни той.

Междувременно министерството на отбраната на Афганистан съобщи днес на сайта си, че през последното денонощие правителствените сили са убили 131 и са ранили 99 талибани.
Ожесточени боеве се водят в провинциите Лагман, Логар, Пактия, Газни, Кандахар, Гор, Бадгис, Балх, Хелманд и Каписа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят