Талибански декрет: Жените трябва да дават съгласието си при сключване на брак

Талибански декрет: Жените трябва да дават съгласието си при сключване на брак

Афганистанското правителство на талибаните днес издаде декрет за правата на жените, в който се казва, че жените не трябва да се считат за "собственост" и трябва да дават съгласието си за брак. В документа обаче новите управляващи са пропуснали да споменат достъпа на жените до образование или до работа извън дома, предаде Ройтерс.

Откакто на 15 август талибаните превзеха властта, те бяха подложени на натиск от международната общност, която преди всичко замрази активи за Афганистан. По този начин международната общност искаше да накара твърдолинейната ислямистка групировка да поеме ангажимент да зачита правата на жените.

"Жената не е собственост, а е благородно и свободно човешко същество; никой не може да я предаде на друг в замяна на мир. . . или за прекратяване на вражда", се казва в декрета на талибаните, разпространен от говорителя им Забиула Муджахид.

В него се посочват правилата, които ръководят брака и собствеността на жената, като се твърди, че жената не трябва да встъпва насила в брак и вдовиците трябва да получат дял от имуществото на покойния си съпруг.

Съдилищата трябва да отчитат правилата, когато взимат решения, а министерствата на религиозните въпроси и на информацията трябва да поощряват тези правила, се казва още в декрета.

Въпреки това в документа не се споменава, че жените могат да работят или да имат достъп до обекти извън дома си, нито до образование, а тези ограничения бяха сред основните притеснения на международната общност.

По време на предишното си управление от 1996 до 2001 г., талибаните забраниха на жените да напускат домовете си без придружаващ ги роднина от мъжки пол и без да са покрили изцяло главите и лицата си. Забранено беше и на момичетата да получават образование.

Талибаните казват, че са се променили и че средните училища за момичета в някои провинции могат да отворят, но много жени и правозащитници остават скептични.

Международната общност, която е замразила средства на централната банка и разходи за развитие в размер на милиарди, постави правата на жените като ключов елемент за бъдещо взаимодействие с Афганистан.

Откакто талибаните дойдоха на власт, страната, която страда и от криза на банковата ликвидност поради пресъхване на паричните потоци заради санкциите, се изправя пред риск от икономически колапс.

Споделяне

Още от Свят