Талибански военен лидер убит в Афганистан

Талибански военен лидер убит в Афганистан

Един от най-известните талибански военни командир молла Дадула е бил убит при операция на оглавяваната от САЩ коалиция в Афганистан, подкрепяна от НАТО, предадоха световните агенции в неделя. Това обяви с комюнике командването на силите на алианса ИСАФ. В него се посочва, че на талибанските бунтовници е нанесен "сериозен удар".

 

По-рано през деня прес секретарят на афганистанското разузнаване Саид Ансари съобщи, че Дадула е загинал в събота при бой в южната провинция Хелманд при операция на местни и натовски войски.

Информацията е потвърдена и от представители на движението, а тялото на Дадула бе показанопред журналисти в Кандахар.

Представител на международните войски в Афганистан заяви, че със смъртта на молла Дадула по талибанското движение е нанесен сериозен удар.

Името на Дадула се свързва с редица похищения на чуждестранни граждани – в частност на италиански журналист и двама френски сътрудници на благотворителни организации, които в последствие бяха освободени.

Неотдавна в интервю за ББС Дадула заяви, че стотици бомбени самоубийци очакват неговата заповед, за да започнат настъпление срещу чуждите войски, разположени в Афганистан.

За разлика от останалите талибански лидери молла Дадула охотно се снимаше и даваше интервюта за телевизии и вестници, с чиито кореспонденти в Афганистан и Пакистан той се свързваше по сателитния си телефон, за да им разказва за действията на талибаните.

Споделяне

Още от Свят