Талин блокира Северно-европейския газопровод

Талин блокира Северно-европейския газопровод

Естонският премиер Андрус Ансип отказа да приеме Герхард Шрьодер, председател на Съвета на директорите на оператора на Северно-европейския газопровод – компанията “Норд Стрийм”, пише руското издание “Газета” . Така обсъждането на маршрута на тръбата, която трябва да премине по дъното на Балтийско море, се оказа отложено за неизвестно време и вероятно ще се използва като лост на Естония срещу Москва за действията ѝ по повод премахването на съветски паметник от центъра на Талин. 

Очакваше се бившият канцлер на Германия да посети Естония на 8 май, като намерението е било на срещата си с министър-председателя да се дискутира трасето за излизането на тръбата от финландски в естонски води. Там дъното е по-равно и по-дълбоко, което би дало възможност да се ускори осъществяването на проекта. Пускът в експлоатация на първата част от газопровода е насрочен за 1 октомври 2010, а за целта строителството трябва да започне още през 2008 година.   

Неотдавна Естония отказа да разреши на Русия необходимите проучвания в своята морска икономическа зона, тъй като заявката не била оформена според правилата. Шрьодер смяташе да ускори оформянето на документите за това изследване. Естонските чиновници съобщиха, че ще разглеждат новата заявка на Русия до края на максималния предвиден срок от 4 месеца. Това означава, че топлият сезон, най-подходящ за работа, ще отмине и осъществяването на Северно-европейския газопровод може да се забави.

Както съобщи естонският вестник “ SL Ohtulent” външният министър Урмас Пает коментира, че в републиката се смятат за необективни коментарите на Шрьодер, че преместването на паметника на Воина-Освободител от центъра на столицата  може да се разглежда като оскърбление към руснаците, воювали против фашизма.

По този начин Талин изпрати на Москва ясен сигнал - фактически обвърза възможността за компромис по тръбата с възможно по-бързото прекратяване на антиестонските акции. След преместването на съветския паметник руските супермаркети бойкотираха естонските стоки, а руските железници спряха да обработват нефтените доставки в републиката.

Освен това министърът на икономиката и комуникациите на Естония Юхан Партс подчерта за необходимостта от оценка за въздействието на газопровода върху околната среда и призова към разглеждане на всички варианти за трасето на “Норд Стрийм”, включително и наземен.

Магистралният газопровод се очаква да свърже Русия и Европейския съюз, доставяйки на европейците по 55 млрд. куб. м синьо гориво годишно и да снабдява над 20 млн. домакинства. Тръбата ще се строи от “Газпром”, BASF и E.ON.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?