Талин може да стане първият град в Европа с безплатен градски транспорт

Властите в естонската столица Талин съобщиха, че тя ще стане първата в Европа с безплатен обществен транспорт. Критиците обаче разкритикуваха решението, като заявиха, че то е политически мотивирано пилеене на пари, предаде Франс прес.

Властите в града съобщиха, че общественият транспорт ще стане безплатен от 1 януари 2013 г. и посочиха неотдавнашна анкета, според която три четвърти от 416-хилядното население на столицата подкрепят идеята.

"Талин е първата столица в Европа, която ще направи обществения транспорт безплатен", съобщи в комюнике кметът на града Едгар Сависаар и допълни, че стъпката ще превърне града във "флагман на зеленото движение в Европа".

Властите отбелязват също така, че естонската столица, която е популярна туристическа дестинация за финландци и руснаци, е оглавила движението Европейска зелена столица, целящо да засили защитата на околната среда в столиците. Продажбата на билети в момента покрива до 33% от разходите на обществения транспорт в Талин, уточняват властите.

Според критиците обаче решението е пилеене на държавни средства и опит на кмета Сависаар да спечели популярност за своята лявоцентристка партия Център, която е част от опозицията в националния парламент. Днешна анкета показа, че партията е загубила позицията си на водеща лява опозиция за сметка на опонентите си от Социалдемократическата партия.

Други критици смятат, че общественият транспорт ще се превърне в подвижен подслон за бездомниците. Естония, която има население от 1.3 милиона души, се присъедини към ЕС през 2004 г. и прие еврото през 2011 г.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?