Тълкувателен закон заради скандала с дипломатическия клуб в "Бояна"

Тълкувателен закон заради скандала с дипломатическия клуб в "Бояна"

Депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и от ГЕРБ Методи Андреев внасят в понеделник в деловодството на парламента Закон за тълкуване на разпоредбите от Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК), с които се въвежда ограничения за продажбата на дружества от т.нар. забранителен списък. Това съобщиха от пресцентъра на Реформаторския блок.

Повод е скандалът с продажбата на Дипломатическия клуб "Бояна" за 8.5 млн. лева, въпреки че той е актив на държавното дружество "АДИС" ЕООД, което е включено в забранителния списък за приватизация.

Според съобщение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) фигурирането на дадено дружество в забранителния списък не спира агенцията да се разпорежда свободно и без контрол от страна на Народното събрание с "обособените му части".

На практика това означава, че най-апетитните активи на защитените по закон дружества могат да бъдат продадени, посочват тримата депутати. Те изразиха своето недоумение от тълкуването на закона миналата седмица. Според тях тълкуването на АПСК напълно обезсмисля наличието на забранителен списък.

По тази причина тримата депутати внасят тълкувателен закон, който изрично уточнява, че решенията за приватизация и/или разпоредителни действия на дружества от забранителния списък и техни обособени части се взимат задължително с решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет, независимо дали техните обособени части са изрично изброени в списъка или не.

"Тълкуването на "двойно изискване" за включване в забранителния списък – и на дружествата, и на всяка обособена част от тях, не само е ненужно, след като търговските предприятия вече са в забранителния списък. То също така би затруднило съществено законодателния процес. Така законът ще трябва да бъде допълнен с хиляди индивидуални обекти – гари, зали, магазини, цехове, ресторанти, хотели, стадиони и пр.", мотивират се депутатите.

Ако законът бъде одобрен от парламента, тълкуването на разпоредбите в чл. 3, ал. 3, т. 1 и т. 3 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол има действие от момента на включване на дружествата в забранителния списък. Тоест, всички сделки, осъществени без решение на Народното събрание, ще могат да бъдат обявени за нищожни в съда, посочват депутатите.

Официално Дипломатическият клуб "Бояна" беше купен от трима младежи, чрез наскоро регистрирана от тях фирма за уеб дизайн с начален капитал от 3 лв. и активи за 1000 лв. Двадесетгодишните младежи обаче успяха да извадят 8.5 млн. лв. за придобиването на имота. Неофициално в медиите се твърди, че зад тримата младежи стои „успелият млад мъж“ Делян Пеевски, депутат от ДПС, който по думите на премиера Бойко Борисов напускал България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?