Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Там, където няма държава, има линч

Досега нито една публична фигура или институция не е поела отговорност за случая "Катуница" и едва ли ще поеме

43 коментара

25 септември т.г. Пресконференция в Пловдив на част от ръководството на МВР с участието на окръжния прокурор на Пловдив Иван Даскалов по случая в Катуница. Един от журналистите пита:
- Г-н Даскалов, защо прокуратурата досега не се е самосезирала за имотите на Кирил Рашков?
Иван Даскалов: 
- А вие защо не сезирахте прокуратурата за имотите на Рашков?
Журналист: 
- Защото това не е моя работа, а ваша...
Тук диалогът им е прекъснат от други репортери, които настояват да научат подробности за последните жалби срещу Рашков. Очевидно недооценили институционалния проблем и неуместния опит на един прокурор да прехвърли топката на медиите. 

На 6 октомври т. г. г-н Иван Даскалов бе избран от ВСС за апелативен прокурор на Пловдив.

В основата на конфликта в Катуница лежи десетилетната абдикация на държавата от правоохранителните и правозащитните ѝ функции, тоталният институционален и политически срив. С това комай са съгласни всички, които коментираха този проблем. Но за държавния елит тази формула явно е начин да се отрекат от отговорност.

На същата пресконференция Калин Георгиев, главен секретар на МВР, казва: "Току-що имахме среща с обществеността на Катуница. Хората надълго и нашироко ни разказваха неща, които са се случили преди 20 и повече години. Сами разбирате, че няма как да носим отговорност за нещо станало преди 20 и повече години. Но онова, което се е случвало преди, няма да се случи повече."

Точно тези думи на главния секретар показват, че нещата ще продължат да "се случват". Калин Георгиев не уточни кои са тези "ние", които "няма как да носим отговорност", но очевидно е възприел тактиката на патрона си – предишните бяха лоши, ние – не, нямаме нищо общо с тях. Само че Калин Георгиев в случая представлява МВР, а МВР много повече от 20 години си е със същите функции, отговорности, права. Пък и персоналният му състав не е толкова различен.

Г-н Калин Георгиев работи в системата на МВР от 1996 г., а от 2002 г. е шеф на БОП в Пловдив, където бил обирал овации, награди и отличия с ювелирни акции. Но въпреки длъжността си на главен секретар, той очевидно не се чувства част от институцията МВР, а по-скоро се идентифицира с политическото мнозинство, което управлява страната.

Директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов: "Причината е в 20-годишната битка между фамилията Рашкови и хората от Катуница." 

Г-н Чонов работи в МВР от 20 години, оглави пловдивската полиция преди 2 години, а преди година бе повишен в старши комисар от министър Цветан Цветанов – за добра работа. Някак е трудно да се приеме, че "20-годишната битка" е останала извън периметъра на пловдивската полиция и на г-н Чонов.

В периода 2001 -2005 г. Бойко Борисов бе главен секретар на МВР, а сегашният вътрешен министър Цветан Цветанов – дясната му ръка. Цветан Цветанов постъпва в МВР през 1987 г., а в администрацията на министерството е от 1997 г.  

Но всички те са убедени, че "няма как" да носят отговорност.

Така от 24 септември насам всяка публична фигура, която се изказва по проблема "Катуница", по един или друг начин отхвърля идеята да носи отговорност.

Включително данъчните, шефа на НАП Красимир Стефанов, шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която е била шеф на НАП - Пловдив, в периода 2000 – 2006 г., но е категорична, че през това време не е имало привилегии над Кирил Рашков и фамилията му. 

Чак на 27 септември директорът на НАП Красимир Стефанов назначи вътрешна проверка на служители в пловдивската данъчна служба, за да се разбере как така Кирил Рашков и съпругата му имат имоти и коли за няколко милиона лева, а не са платили нито стотинка данъци, защото нямат официални доходи. Но "през изминалите 20 години" незнайно колко данъчни са постъпвали и напускали службата, та вероятно ще се окаже, че "няма как" някой да бъде държан отговорен.

Шефът на Комисията за отнемане на престъпно придобито имущество обяви, че чака сигнал от прокуратурата. А прокуратурата... Тя беше първата институция, която публично обяви, че всичките ѝ действия по казуса "Цар Киро" са правилни.

На 2 октомври зам.-главният прокурор Валери Първанов заяви в интервю за "24 часа": "От доклада на колегите от инспектората и това, което знам, мога да заявя, че в нито един момент в прокуратурата чадър над Рашков и семейството му не е имало." И още: "Завеждащият отдел "Инспекторат" при ВКП г-жа Малена Филипова и колегата Васил Миков са проверили всички преписки и описите по тях. Заключението им е, че колегите от окръжната прокуратура в Пловдив и районната в Асеновград са извършили всички действия по подадените жалби и сигнали и са се произнесли с мотивирани постановления. В повечето случаи са отказвали образуването на досъдебно производство. Данни за бездействие на полицията няма."

И така налице е една скандално богата ромска фамилия, без официални доходи, за която цяла България знае, че се занимава с незаконно производство на алкохол и дистрибуция на ромски гласове по изборите, благодарение на покровителството на властите. Но същите тези власти са изрядни. Не става ясно какво точно е "това, което знае" г-н Първанов, но в електронните форуми някой упорито пише, че един предишен апелативен прокурор на Пловдив, "знаел много добре за алкохолните пари от мръсните пари на цар Киро."

Други са проблемите на г-н Валери Първанов: "Боли ме, когато колегите работят, а това не се оценява. Кой беше в Катуница, когато там се палеше?! Премиерът и президентът отидоха на другия ден, когато нещата бяха овладяеми. Но вечерта там бяха дежурният прокурор от Пловдив и районният прокурор на Асеновград, наред с жандармерията. Отиват и на място поемат отговорност какво да се прави в критична и неизяснена обстановка."

На 25 септември окръжният прокурор Иван Даскалов обясняваше на журналистите, че

правоохранителните органи в държавата много се надявали на медиите за доказване на престъпленията,

свързани с погрома в Катуница. Прокуратурата и полицията разчитали, че ще им бъдат предоставени записи от медиите, каза той. Излиза, че полицията не разполага с видеозапис на събитието - същата тази полиция, която само преди година бе прекръстена на "МВР пикчърс", защото не провеждаше арест, без да го документира с камера, включително и кадрите с полицейски гафове.

В Катуница полицаи и жандармерия са стояли часове наред и са наблюдавали как телевизиите снимат, а репортерите се чувстват като на бойно поле, но явно никому не е дошло наум, че полицията и прокуратурата ще трябва по някакъв начин да доказват случилото се. Прокурор Даскалов заяви, че и той е престоял на мястото на събитието около час и половина вечерта в събота. Но разчита на медиите – този път не само да го сезират, но и да докажат престъпленията.

Тодор Чонов: "Търсим съдействие от обществеността. Хората са видели какво се е случило..." Полицията, която е била предупредена дори за заплахите на Рашков за убийство, не е видяла.

Калин Георгиев: "Тълпата крещеше: "Кого пазите?" МВР пази обществения ред. Не пазим Рашков." Ами да бяха го опазили!...  Общественият ред. "Пазенето" означава, че полицията следи да не се извършват закононарушения и ги предотвратява, а ако са започнали – ги преустановява. Единственото обяснение е, че нито един полицай не е видял закононарушение в Катуница.

На 25 септември старши комисар Тодор Чонов убеждаваше медиите, че последната жалба срещу Рашкови била заради караницата между две деца – на 8 и 9 години, едното ромче, другото българче, които били далечни роднини на враждуващите. И затова станала белята. Оказа се, че това не е вярно. Ден по-късно вуйчото на премазания с колата Ангел - Веселин Христев, разказа, че в деня преди убийството Кирил Рашков заплашил с убийство и него, и съпругата му, и майка му (бивша кметица на Катуница). Но когато подали сигнал в полицията в РПУ в Асеновград, в селото дошли трима полицаи, които го предупредили да престане да се занимава с това. "Не ни приказвай врели некипели и не ни прави на баламурници" – това според него били точните им думи.  

Няколко часа по-късно бил нападнат от "повече от десет коли" с роми, въоръжени със саби и мечове. Внукът на Кирил Рашков, въоръжен със сабя, викал: " Гяури, сега ще ви изрежем главите на всички." Племенникът Ангел, който бил наблизо, се опитал да помогне. И го прегазили - нарочно - по думите на вуйчото.

А след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на 1 октомври премиерът Борисов заяви, че няма да иска оставки и да наказва полицаи за действия в Пловдивско. (Няколко дни преди това, на 28 септември, министър Цветанов заяви, че е в ход проверка, която да установи дали е забавена жалбата до полицията преди инцидента в село Катуница, а той самият обеща да е безкомпромисен, ако има нарушение на полицаи.)

В крайна сметка ще излезе, че ако наистина асеновградските полицаи са направили опит да потулят случая, те получават насърчение да действат и занапред така.

И това, което се е случвало преди, ще се случва и занапред.

Полицаите ще продължават да осигуряват спокойствие на всеки местен феодал,

който може да си купи тяхното благоволение или се радва на политически чадър срещу няколко хиляди ромски гласа.

Никой няма да направи проверка с чие покровителство Кирил Рашков си е заградил незаконно общинска земя, направил си е зоопарк, узаконил си е невъзможни за узаконяване строежи, приватизирал си е улица, която си преградил, въртял си е незаконния бизнес с алкохол. ВКП няма да направи проверка – защо в Пловдив и Асеновград обвинението е чакало 20 години медиите да го сезират с престъпленията на Рашкови.

Ако се съди по практиката в България, никъде в тези институции няма да се намери виновен. Всъщност то е и логично – олигархия не се крепи с инцидентни връзки с някой служител. За да се разрастне толкова Цар-Кировата империя, това означава, че тя е имала трайна институционална и политическа подкрепа. Която едва ли се дължи само на здрава система за подкупи, по-скоро тук основна роля има значението на ромския електорат за спечелване на избори в България.

Кирил Рашков още в първото си изявление след събитията намекна, че има отношение към организацията на изборите. 
 
Съвпадението съвпадна

26 септември, шефът на НАП Красимир Стефанов по БНР:

"Миналата седмица аз, главният прокурор, и нашите екипи имахме среща, т.нар. координационен съвет на национално ниво, на който обсъждаме най-различни теми. Миналата седмица обсъждахме един списък от 30 лица, знакови за прехода, които демонстрират висок стандарт, скъпоструващо имущество, а същевременно не декларират никакви доходи или декларират минимални такива. Тъй като борбата с тези лица не е само приоритет и в компетенциите на НАП, търсихме методика, по която съвместно да проверяваме тези лица така, че да им противодействаме до крайна съдебна фаза. Сред тези лица е и т.нар. Цар Киро и цялата негова фамилия. Съвпадение е, че съвпаднаха тези трагични инциденти с хода на проверката."

(А дали наистина е съвпадение, че проверката съвпадна с изборния период? Точно по време на избори една проверка на 30 много богати и "знакови"? Твърде много звучи като целенасочен натиск.) Но едва ли можем да се съмняваме, че ако в НАП и прокуратурата се прави проверка, Кирил Рашков със сигурност ще научи за нея. Особено ако проверката се прави точно с тази цел. Пък и той има хора навсякъде. Въпросът, който може би ще продължим да си задаваме, е дали тази проверка има някакъв отзвук в конфликта в Катуница?

Така или иначе Кирил Рашков не пропусна да заяви своята привързаност към ГЕРБ в контекста на предстоящите избори. Но пък преди ГЕРБ да се появи на политическата сцена, той вероятно е бил "привързан" към друга сила.

В началото на октомври в редица медии излезе твърдение, че през 1999 г. Кирил Рашков договорил с Йордан Соколов ромската подкрепа за тогавашния кандидат-кмет на Плевен Найден Зеленогорски,  като буквално продал оттеглянето на кандидата за кмет на своята партия "Свободна България" Алипи Деянов. Това разказал самият Деянов.

Румен Петков (БСП) заяви, че Соколов е бил връзката между СДС и Цар Киро.Соколов на свой ред заяви в интервю, че ако някоя политическа сила има връзка с Кирил Рашков, това е БСП. И добави, че ако Рашков не е в момента в затвора, за да излежава още 30-годишната си присъда отпреди 1989 г., заслугата е на тогавашния президент Петър Младенов, последния генерален секретар на БКП. Като президент Петър Младенов е помилвал Рашков, заяви Соколов. А огромните къщи на ромския "цар" били строени през 1990 г. по времето на правителството на БСП и на Андрей Луканов, когато хората в България "нямаше какво да ядат".

В този контекст не е чак толкова необяснимо удивителното единодушие между премиер и президент след приключване на Консултативния съвет за национална сигурност(КСНС) на 1 октомври. Общи лафове и метафори, от които пролича желание по-скоро да се успокои ситуацията. Главно през медиите, у които и двамата виждат вина.

Първанов: "Омразата в обществото, за която дават тон политиците за съжаление, която подемате, вие медиите трябва да си го признаете, тази омраза и агресия е достигнала до краен предел." (Иначе казано, това си е призив към медиите да цензурират политиците, които говорят глупости или насаждат омраза. Но г-н Първанов би трябвало да знае каква е функцията на медиите.) 

Борисов: "Вие като предадете, че един си точи ножа, а друг казва - ще му отрежа главата, то е готово да се възпламени." (Значи медиите, от една страна, да сезират прокуратурата, даже да доказват престъпленията, но от друга страна – да си мълчат, щом ножовете само се точат, но още никой не е заколен.)

Но тези послания към медиите не са толкова съществени в случая, те са част от обичайните укори към журналистите, когато нещо в държавата не върви. За отбелязване са смайващите послания, които бяха излъчени като резултат от КСНС.

Президентът обяви, че се задава нова мащабна проверка на всички, за които има данни, че са незаконно забогатели. Кой и как ще прави тази проверка и по реда на какъв закон, след като в момента в държавата има специален ред за проверяване на престъпно придобитото богатство и отделен - за укрити доходи и недеклариране на данъци, но и в двата случая става въпрос за законово уредена процедура, която се отваря при определени условия. Ако някой има данни за незаконни доходи и имущество, защо не са задвижени законовите процедури досега? Какво значи незаконно богат и какво значи "богатство" в този контекст. На колко се оценява?

Богат ли е този, който има мезонет и кара джип? Или пък шест апартамента?...Какво значи да се прави регистър на хората с три висящи дела и кому е нужен?

Защо вместо това не се довърши Единната информационна система за противодействие на престъпността, която от 15 години уж все е пред довършване? И дори да се направи регистър, той какво правно значение ще има за статута на тези хора и за работата на правоохранителните и правораздавателните органи? Май само ще се превърне в аргумент за дела в Страсбург, още повече че президентът дори си позволи да нарече лицата с висящи дела "тези престъпници". 

"Всички правителства бяха наясно с дейността на Кирил Рашков от десетилетия, но мълчаха. Защо ли? Ами защото преди всички избори  бяха негови редовни клиенти за покупко-продажбата на изборните гласове на хората, изпаднали в зависимост от него. Той им "помагаше", а те го пазеха. И така до днес. Но сега не горят къщите на тези политически търгаши в София, техните деца учат в престижни училища, а не ги газят по улиците. Сигурно ви звучи грозно, но това е истината. Кой не знаеше за проститутките, за джебчиите, за фалшивия алкохол..." – това пише в декларация на кандидат-президентска двойка на ЕНП – Мария Капон и полк. Николай Кисьов и независимите народни представители Касим Дал и Корман Исмаилов по повод събитията в Катуница.

Всички управляващи знаеха и това ги устройваше.

На този фон опитите да се класифицира конфликтът в Катуница като криминален, етнически или политически е смехотворен. Едно криминално престъпление, станало възможно поради политически чадър и тотален институционален срив на държавата, прерасна в етнически мотивирани протести.

Призивът на Бойко Борисов "да се затвори страницата" е неуместен, защото следващата страница ще е същата. Докато в държавата съществува омертата на политическите покровители на Цар Киро от всички цветове и всички власти.
 
* Материалът е водещ в новия брой на списание "Правен свят", където може да прочетете повече за престъпленията от омраза, статистиката на прокуратурата и случки от ежедневнието.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #43

  Тотално невярно! А Съединените американски държави? Айде стига глупости!

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #42
 3. Анонимен
  #41

  Емил Боев В днешния брой на вестник "Марица" има голяма статия, на 1-ва страница, че е взето решение за разрушаване на всички къщи на фамилия Рашкови в Катуница, отнети са няколко луксозни лимозини, като се издирват още два мерцедеса или майбаха по-скоро.С няколоко думи-на киро циганина и фамилията му, скоро ще получат заслуженото и то тъпкано. Нека минат изборите.

 4. Анонимен
  #40

  Роси, Посочи един олигарх в Русия, който да не е евреин. Образец има, само че не е руски.

 5. Хем
  #39

  към 30(10,12): Моите уважения за сериозноста и труда които сте положили. Така се говори-с цифри факти и документи. Поздравявам Ви.

 6. Анонимен
  #38

  Въпроса с форумеца дядо Керпеден, и още по-важно темата му /забрана от 2 г и 3 месеца!/ от в. Сега е решен типично по сталински, няма човек, няма и проблем. А истинската причина е да се покрият мърсотиите на някои 'по-наши' хора .... Не може да се изключи и да е само заради изборите, в рамките на инфо затъмнението, за което вече мнозина говорят. Знае се, че издател на Сега е Овъргаз ....

 7. Анонимен
  #37

  Mda, takava e tajnata dejstvitelnost za nashata darjava - prestapleniata ne se nakazvat, a na nas ni pisna da rabotim za da plastame socialnite zastrahovki na tezi, kojto gi marzi i ni kradat ni vsekidnevno, razbivat kastite ti, vilite ni, marsiat na vsiakade, vsiavat haos i lajat. Hajde da vidim dali ste ima nakazatelen VOT za tova koeto se sluchi v Katunica - ako biaha malko po-umni politicite stiaha da se setiat che e po-dobre da zastitavat tezi, kojto rabotiat i izkarvat pari, zastoto ako zastitavash marzelivite i tezi destruktivni sili, v badeshte niama da ima koj da gi izbira i darjava niama da ima!

 8. Роси
  #36

  Прекрасен текст. Хронология на превръщането на една държава, тръгнала към демокрация, в олигархия по руски образец... Тъжно...

 9. Анонимен
  #35

  Те тия хора (фалшиво загрижените за България) нямат угодия: преди опищяха света, че в България имало "полицейщина" - сега пищят, че имало "линч"... Е, последно, кое от двете предпочитате? Сигурно е нещо трето - но това, третото, просто го няма. За да го има, трябва да гласуваме за национално-мислещи политици.

 10. Анонимен
  #34

  Браво на сп."Правен свят" за тази компилация от събития и бездействие на интитуции, довели до събитията в Катуница.Но какво следва от този ретроспективен анализ и за кого? Събитията в Катуница са един умален модел на всичко, което се е случвало и случва в България, вследствие бездействието на изпълнителната и съдебната власт. Ако "независимата" уж, съдебна власт си вършеше както трябва свойта работа, много от корумпираните политици щяха да са в затвора. След сигнала до полицията и бездействие й

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.