Тъмни облаци над срещата на Тръмп с Путин

Тъмни облаци над срещата на Тръмп с Путин

Големите американски всекидневници са пълни с догадки за участието на президента Доналд Тръмп в срещата на световните лидери на Г-20 в Буенос Айрес, която започва в петък.

Вестник "Ню Йорк таймс" отделя специално внимание на очакваната среща между него и руския президент Владимир Путин, над която надвиснаха тъмни облаци след внезапно разразилата се нова руско-украинска криза в резултат на военноморския сблъсък между тях на входа на Азовско море.

След като посочва, че в продължение на две години, откакто е на власт, Тръмп по всякакъв начин се е опитвал да избегне публично да критикува руския си колега, като веднъж дори го нарече "моят най-добър приятел", вестникът констатира, че сега той отново е в трудно положение.

Азовската криза заплашва да провали плановете му за плодотворни отношения с Путин и може да задълбочи отново възникналото напрежение между бившите съперници в Студената война, се казва в статията.

Припомня се изявлението на Тръмп преди два дни, че "не е щастлив" от конфронтацията в Азовско море, и намека му, че дори може да се откаже от срещата с Путин, насрочена за събота.

Но дори двамата лидери да седнат заедно на масата за преговори в Буенос Айрес, Тръмп ще бъде под натиск да осъди по-силно руската агресия, защото иначе може да се окаже отново в неудобно положение, както след срещата с него в Хелзинки през лятото, когато остави впечатлението, че руският лидер го е водил за носа, приемайки за "чиста вода" уверенията му, че Москва не се е намесвала в американските избори през 2016 г.

Ако Тръмп продължи да бъде така снизходителен към Путин, "това очевидно ще бъде за него сигнал, че каквото и да стане в Азовско море, той може да продължи да си развява коня", казва цитираната от "Ню Йорк таймс" Анджела Стент - бивш служител и експерт по Русия на националното разузнаване при президента Джордж Буш-младши.

"Това, което руснаците искат, е потвърждение, че колкото и ние да се оплакваме (от поведението им), САЩ няма да предприемат нищо", добавя тя.

Вестникът задава въпроса защо изобщо след каскадата от критики сред срещата им в Хелзинки, Тръмп все още е толкова нетърпелив да се срещне отново с Путин, и отговаря, че Тръмп така и не е обяснил това свое желание.

Всекидневникът отбелязва, че сблъсъкът между Русия и Украйна е дошъл твърде неочаквано и е поставил в шах Белия дом. Дипломати и анализатори казват, че не е ясно дали този сблъсък е бил преднамерен или до него се е стигнало случайно. Но което и от двете да е вярно, "Путин вероятно ще използва случая, за да изпробва границите на изразеното от Тръмп желание за приятелство, което често не съвпада с това на неговото правителство".

"Вашингтон пост" поглежда към предстоящата среща на Г-20 от друг аспект, като се спира на програмата от допълнителни срещи на Тръмп извън форума в Буенос Айрес. Авторът констатира, че списъкът от такива срещи се оказва неочаквано дълъг на фона на очевидната неохота на президента да участва в такива многостранни форуми, иронично наречени "групови чат фестове".

Вестникът припомня неадекватното поведение на Тръмп на срещата на Г-7 в Канада през юни, когато той се опита да поучава и дори да заплашва своите събеседници - останалите западни лидери - по различни теми, а накрая оттегли подписа си от общата декларация. Нещо подобно се случи и на срещата на върха на НАТО.

В предварителните очаквания за Буенос Айрес фигурираха само две двустранни срещи на Тръмп - с Путин и с китайския лидер Си Цзинпин.

В последните дни обаче списъкът рязко набъбна, поради което "Вашингтон пост" задава въпроса дали Тръмп все пак не е решил да се прави на отговорен дипломат на световния форум.

В последния вариант на програмата, оповестен от президентския съветник по националната сигурност Джон Болтън, вече са записани срещи с лидерите на Германия, Индия, Япония, Южна Корея и Турция, плюс "дежурната" среща с домакина - аржентинския президент Маурисио Макри. Оказва се, че той ще има кратки "чатове" и с други присъстващи на двудневния форум на обедите, вечерите и "културните събития" там.

"Опитваме се да запълним всяка минута от програмата на президента", каза пред репортери Болтън, цитиран от вестника. За повечето от насрочените срещи очакванията за някакви съществени резултати са скромни, отбелязва "Вашингтон пост".

Според песимистите в американската делегация "най-доброто, на което можем да се надяваме, е да избегнем провал, както стана на срещите на върха на Г-7 и на НАТО.

Така че ще бъде успех, ако не стане по-лошо". Думите са на европейски дипломат.

И "Вашингтон пост" смята, че двете ключови срещи на Тръмп ще бъдат с Путин и с китайския лидер Си Цзинпин, и не скрива, че има сериозни рискове те не само да не доведат до някакви положителни резултати, но дори и да задълбочат проблемите в двустранните отношения.

Според икономическия съветник на Белия дом Лари Къдлоу обаче Тръмп виждал "добри възможности за предварително споразумение" с Китай по търговските им спорове.

Търсейки обяснение защо Тръмп, изглежда, ще се чувства доста по-добре на този многостранен съмит, за разлика от друг път, "Вашингтон пост" стига до интересен извод. Оказва се, че този път "динамиката" на форума ще бъде по-различна, защото

Тръмп нямало да бъде заобиколен предимно от центристки и левоцентристки политици, които му противоречат по въпросите на търговията и околната среда, както бе на последния съмит на Г-7. В Буенос Айрес щели да присъстват повече от новите популистки и десни политици, чиито възгледи били по-близки до тези на Тръмп.

"Вашингтон пост" посочва сред тях аржентинския президент Макри, избраният за президент на Бразилия Жаир Болсонаро, италианския президент Серджо Матарела, и, разбира се, руският президент Путин, срещу чието изключване от Г-7 Тръмп протестира.

"Залата този път ще бъде малко по-приятелски настроена към Тръмп", каза неназован дипломат. Да, може би по-приятелски настроена, но също и предпазлива заради непредвидимостта и склонността на Тръмп да драматизира, добавя вестникът.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят