"Тъмното огледало" на Теодор Ушев на българска сцена

Само три седмици ще продължи изложбата, в която всеки може да участва както реши - да рисува, снима, споделя, провокира

Теодор Ушев. Снимка: БГНЕС

"Като в тъмно огледало" (In the mirror, dimli) – това е проектът, с който Теодор Ушев се представя на българска сцена след 20-годишно скитане по световните. Нестандартната изложба се открива в 18 часа в Софийската градска художествена галерия.

Всичко в този проект е "иновативно" (модерната дума, която се наложи в последните години, за да получиш финансиране, в която и да е област) и се прави за първи път в България. Реалността е миксирана. Платната са термични одеяла. Рисунките се движат. Посланията се откриват с ултравиолетови фенери или с помощта на телефона, който става второто ни "АЗ". Провокацията е навсякъде около теб, дори в краката ти. Публиката търси скрити послания, различни гледни точки и всеки открива своята истина, коментира Ушев.

Освен това всеки има право да прави всичко – да рисува по стените, да снима, да споделя в социалните медии. Казано накратко - всичко, което е в рамките на добрия вкус, каза Ушев, който ще следи "надграждането" на изложбата именно чрез социалните медии.

Снимка: БГНЕС

Раждането на проекта

Авторът, който от 1999 г. живее и работи в Канада, признава, че едва ли щеше да получи предложение за изложба в родината си, ако не беше стигнал до подножието на "Оскара" за анимационния си филм "Сляпата Вайша" по едноименния разказ на Георги Господинов.

Офертата идва от председателя на комисията по култура в Столичния общински съвет Малина Едрева през лятото на 2017 г. Тя го провокира да направи нещо в София. Кандидатства с проекта пред фонд "Култура" на Столична община. Получава половината от нужното финансиране.

Останалата част набира от Националния филмов борд на Канада, собствени средства, фондация "Моменти", "Кидс Хаус" и Софийската градска галерия, която предоставя целия втори етаж за направата на инсталацията.

Последните три седмици рисува. Термичните одеяла, с които се спасяват хора в беда, се превръщат в платна за изкуство изписани с над 10 000 малки фигури. Белите стени са изпълнени с послания.

Да преживееш катарзис

Художникът е "заимствал" конструкцията на храмовете за инсталацията си с три основни пространства - притвор, наос и олтар. Идеята е както църквите са място за психотерапия и пропаганда, така и изложбата да бъде място за внушения, коментира Ушев. Работата е донякъде плакатна, но в кризисни моменти хората на изкуството трябва да казват ясно нещата, допълни той.

Някои от посланията му присъстват като текстове в изложбата, но трябва да се търсят с фенерче. Други са представени метафорично чрез рисунките. Те са обединени в "безкраен" анимационен филм - без начало и без край, който се прожектира през цялото време в продължение на три седмици и всеки ден нещо ще се променя.

Снимка: БГНЕС

В "изповедалнята" човек остава сам, със специална каска, с която "се гмурва" в миксирана реалност - от дигитални 3D картини и образи, смесени със заобикалящата зрителя среда. Използва се съвсем нов софтуер, който дори още не е на пазара. Очилата също са последна дума на техниката и все още не се продават на европейския пазар, твърди авторът. В слушалките се чуват гласовете на Ангела Меркел, Бойко Борисов, Владимир Путин, Волен Сидеров, Доналд Тръмп, Корнелия Нинова. Но това, което казват е неразбираемо, защото думите са обърнати. Препратката към неясния и фалшив език на политиците е недвусмислена.

Целта на инсталацията е да преживееш катарзис и да се замислиш какво ни липсва на нас, българите, тук и сега, за да имаме вяра и да намерим начин "да изплуваме" от тази фалшива реалност, каза художникът.

По думите му, работата е и търсене на истината, на смисъла, защото за него всичко в България сега е фалшиво – правителство, президент, политици. Надеждата му е в "мислещите" хора със собствени виждания и позиции, които "правят нещата" в България да се случват. Те в никакъв случай не са малко, смята Ушев.

Няма една истина; всичко, от което се нуждаете, е любов, място, откъдето духът ви да полети; да се обичаме, да не сме агресивни; колкото и да е тъмно, винаги има надежда за светлина – са част от "скритите" послания на Ушев.

Изкуство за мига

Точно след три седмици от инсталацията няма да има и помен и ще изчезне в небитието.

Причината е, че авторът е "творец на мига", защото вярва във "вълнението, преживяването, емоцията", която ще донесе една изложба, а не в платната в музеите, които нарича "декорация", с най-добри чувства към техните автори.

"Като в тъмно огледало" е разсъждение върху смисъла и безсмислието в живота, казва Ушев. Изкуството му не е хванато в примката на "авторското право", а "лети" към хората чрез споделяне на преживяното.

Снимка: БГНЕС

Куратор на изложбата е Аделина Филева, а продуцент - Десислава Бинева. Организатори са фондацията "Моменти" и "Кидс хаус".

Подобна инсталация като концепция, но с други рисунки и съдържание, съответстващо на времето и мястото, ще бъде представена в Квебек, Канада през 2019 г. и във Франция през 2020 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?