ТАНАП вече може да доставя азерски газ за Европа

Газопроводът ТАНП е готов за пълна експлоатация

Трансанадолският газопровод (ТАНАП), който е основната част от трасето на Южния газов коридор, е готов да транспортира директно природен газ към Европа от 1 юли 2019 г., съобщиха в понеделник от азерската  компания СОКАР, която с правителството е основният акционер в съоръжението.

След приключване на строителството на последния сегмент на Южния газов коридор - Трансадриатическия тръбопровод (ТАП) - природният газ, който се добива по проекта "Шах Дениз", ще започне да се транспортира в Европа, отбелязва компанията, като допълва, че това ще засили енергийната сигурност на континента.

Южният газов коридор ще се захранва от каспийското находище "Шах Дениз" и е с дължина 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Част от него са Южнокавказкият тръбопровод, ТАНАП и ТАП и общата му стойност надхвърля 40 млрд. долара.

ТАНАП е с дължина от 1850 км и тръгва от турския град Ескишекир на границата с Грузия, минава през 20 турски провинции и 600 селища преди да стигне границата с Гърция при Ердине, за да се влее в ТАП през Гърция и Албания до Италия.

Миналия юни бе даден стартът на доставките по ТАНАП за Турция от 6 млрд. куб. м годишно. Още 10 млрд. куб. м трябва да доставя за Европа, от които 1 млрд. куб. м са за България, но реално транспортирането на тези количества ще стане факт от 2020 г.

"Днес ТАНАП е готов да доставя природен газ за Европа и очакваме да бъде завършен ТАП", коментира Ровнаг Абдулаев, президент на СОКАР, цитиран в съобщението на държавната азерска компания. По думите му в хода на реализацията на проекта са били спестени около 5 млрд. долара, което е 40 на сто от всички разходи по проекта.

Акционери в ТАНАП са дружеството "Южен газов коридор", което е джойнт венчър между СОКАР (49%) и азерското Министерство на икономиката (51%), и държи основния дял, турската БОТАШ (30%), британската БиПи (12%) и "СОКАР Турция Енерджи" (7%).                               

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?