Тандемът "Овчаров-Петков" засилва натиска към Станишев

Тандемът "Овчаров-Петков" засилва натиска към Станишев

Очакванията, че двете най-силни крила в БСП около Румен Овчаров и Румен Петков ще играят твърдо срещу лидера Сергей Станишев и хората му, се оправдаха и в събота, след като 5-часовият партиен пленум стигна до задънена улица и не успя да приеме документите за конгреса на 18 октомври. В същото време става все по-вероятно опонентите на Станишев да надделеят следващата неделя и като извънредна точка в дневния ред на най-висшия форум на социалистите да влезе избора на нов председател. От думите на говорителя Корнелия Нинова се разбра, че смяната на Станишев не е била обсъждана на пленума, но тя не изключи такова предложение да бъде направено на конгреса. Възможно е то да бъде включено в дневния ред и дебатът за нов лидер да се състои, коментира на брифинг след пленума Нинова.

Социалисти разчетоха в неприемането на партийните документи за конгреса - политическа декларация и платформа, "един вид бламиране" на лидера, тъй като те са готвени по негови наставления и основно от негови приближени. "Нещата остават да висят във въздуха, развръзката ще е на конгреса, а следващата седмица се очаква още по-голям натиск към Станишев", прогнозира пред Mediapool участник в съботното закрито за медиите заседание.

Сблъсъкът около документите, по мнението на социалист, е станал заради "записани общи фрази", а в някои дори не става ясно дали БСП все още е управляваща или в опозиция. И двамата Руменовци направили доста "редакционни" бележки и накрая, когато дошъл моментът текстовете да се гласуват, се оказало, че няма кворум. По думите на социалисти това станало най-вече заради протяжния дебат и паралелната среща на младежите в БСП, организирана от Кирил Добрев, и в която участват основно приближени на Станишев.

Объркване в редиците на социалистите внесъл и Георги Пирински, който също предложил свой текст за декларация, която обаче не е минала през одобрението на съответната партийна комисия. Това също допринесло за опразване на залата на "Позитано" 20. Така идния петък Националният съвет пак ще трябва да се събере, за да одобри документите за второто издание на 47-мия конгрес.

А за избора на нов лидер, за което тази седмица се обявиха двамата Руменовци, а преди това веднага след изборния провал на БСП и Татяна Дончева, Младен Червеняков и др,. социалисти смятат, че дори и да има такава точка в дневния ред в неделя, едва ли ще се стигне смяна, но това "ще затвърди агонията на партията". Те твърдят, че Станишев е "изчерпан" и че ако сега не стане смяната му, това ще се случи през пролетта, но на нов конгрес, след проведена отчетно-изборна кампания и нови делегати.

Приближени на Станишев контрират, че и той се е подготвил за "остър сблъсък" с опонентите си и дори прогнозират, че той най-накрая ще разкрие защо като министър-председател махна Овчаров и Петков от министерските постове. Някои смятат, че именно това е и в дъното на сегашните атаки на двамата срещу него, въпреки че не са посочили ясно кой е новият им фаворит за председателското място.

Корнелия Нинова посочи в събота, че сред юристите в партията, съществуват две мнения дали настоящия конгрес изобщо може да избира нов председател. "Едните смятат, че не е възможно самият конгрес да приеме такава допълнителна точка в дневния ред, а други смятат, че е възможно", посочи тя. По думите ѝ ръководството е правило консултации по въпроса и е стигнало до заключението, че пленумът е одобрил проект за дневен ред, но самият конгрес ще гласува окончателния му вариант.

"И по време на самото гласуване конгресът може да предложи допълнителна точка. Ако бъде подкрепена от делегатите, тя ще бъде включена", обясни Нинова, като допълни, че "не се затваря вратата за такъв дебат".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?