Танев: Държавата няма да финансира Университета на третата възраст

Тодор Танев, сн. БГНЕС

Нито една държавна стотинка, нито един час работа на структури, които са заети с традиционното образование, няма да бъдат ангажирани със създаването на Университета за третата възраст, който вероятно ще е колеж. Това заяви сряда министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, помолен да разясни лансираната от него вчера идея за създаването на Университет за третата възраст.

Той коментира, че"това няма да е старопиталище с някакви учебни екстри, а ще е съвсем сериозно висше училище или колеж, в който младите хора щеимат възможността в собствените си дисциплини да получават кредити - например историци биха могли да записват семейни истории, а психолози да могат да изучават поведението на възрастни хора в групи".

Идеята е този колеж да е общински или частен, защото на държавно равнище няма свободен капацитет за такава структура, посочи Танев, цитиран от БТА.

"МОН няма нито пари, нито време, да се занимава с това", коментира образователният министър, но добави, че "ако проектът започне, то в бъдеще, може би и МОН ще
се заеме с науката за възрастните хора - геронтологията".

Попитан откога ще започне да функционира този нов колеж, министър Танев отговори, че това вероятно ще стане след "година-две-три".

По думите му за създаването на учебните програми на това ново висше училище стои голяма колегия от психолози, медици, юристи, философи и теолози, но преди това трябва да се направи икономическо и социологическо проучване за финансовата подкрепа на тази идея. Този нов колеж може да бъде финансиран и от европейските програми, посочи Тодор Танев.

Министърът участва в заседанието на парламентарната образователна комисия, на което въпросът за създаването на Университета за третата възраст му беше зададен и от депутати от
ГЕРБ. "Това е идеен проект, който може да се реализира след една или след сто години", каза Танев в отговор на народните представители.

Споделяне

Още по темата

Още от България