Танев: Дясната ми ръка няма да подпише нищо за учебниците, ако повтарят стари грешки

Доколкото зависи от дясната ми ръка аз няма да подпиша нищо, свързано с учебниците, ако те повтарят грешките от миналото или просто са артефакт на нещо, което е било преди повече от едно десетилетие. Не защото две плюс две е станало по-малко или повече от 4, а защото има съвършено различни методи за преподаване и на математика, и на история, и на всичко друго. Така образователният министър Тодор Танев коментира в сряда пред депутатите от парламентарната образователна комисия въпроса с учебното съдържание, заради което по-рано през деня родители излязоха на протест във Варна.

Министърът заяви, че се работи по образователните стандарти и ще се търси максимално съгласие на заинтересованите страни.

Родители от Варна се събраха в сряда пред сградата на инспектората по образованието в морската столица, за да поискат незабавна смяна на учебниците в основния курс на обучение.

"В тях има много безумни уроци с откровено невярно съдържание, които освен всичко друго разделят, а не обединяват нацията", посочи Костадин Костадинов, който е историк по образование. Той се аргументира с конкретни текстове от учебници по четене, литература, музика и "Човекът и обществото" в отделните класове.

Теменуга Петрова, родител на третокласник, изрази възмущение от начина на изучаване на чужд език. По думите ѝ децата учат глаголни времена по чуждия език далеч преди да са научили какво значи това понятие на български.

"Необходими са спешни мерки, за да спре това образователно безумие", казаха родителите.

Те посочиха, че са писали две писма до министерството, но отговор така и не са получили. Ако до две седмици министърът не реагира и не се срещнем, ще спрем децата си от тези предмети, обявиха протестиращите.

Те представиха своите искания пред началника на инспектората на образованието
Венцислава Генова, която пое ангажимент да им съдейства за осъществяване на връзка с министерството.

От образователното министерство многократно са заявявали, че първо трябва да бъде приет новият закон за училищното образование, който тепърва ще се обсъжда в парламента и чак след това да се пристъпи към промяна в учебните програми и съдържанието на учебниците.

Според зам.-председателя на образователната комисия Борислав Великов е реалистично 18-те образователни стандарта да бъдат готови до началото на 2016 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?