Танев: И на шиш да ни мъчат, няма да правим само бизнес ориентирано образование

“Нека лишим дявола от възможността да се проявява по необразователен начин в училищата“

Каквото и да ни мъчат на шиш - ние няма да го дадем, няма да правим образование, което е непременно и само бизнес ориентирано и няма да се даваме на двама-трима търговци, които искат да унищожат плода от това, за което сме се събрали тук. Няма някой у нас, който да иска това безобразие. Това заяви образователният министър Тодор Танев в приветствието си към участниците в националната конференция “Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор”.

“Обичам Добруджа, обичам всяка педя земя, радва ме когато видя това, което избуява на българската земя. Радвам се когато се връщам от чужбина и виждам това, което най-после се съживи малко или повече, и много ме болеше преди преди 20-ина години, когато гледах угари в България“, заяви Танев.

“За съжаление, животновъдството не се вдигна на това равнище, което беше някога, но поне някъде вървят нещата. Но имаме и разкъсвания - арендатори, които имат по 40 хил. дка обработваема площ са принудени да пращат свои работници в чужбина, за да получат там необходимата квалификация, която е свързана със сателити и други такива неща, които насочват съвременните машини, където имат екран отпред, а не толкова - кормило. И не върви вече да се говори къде е стартовият мотор на трактор "Беларус" - това вече го няма никъде“, допълни той.

“За съжаление, има и много високо, но продължава и една инерция във все повече ставащото слабо ниво, което някога може да е било добро, но това е било когато съм бил дете“, каза министърът.

“Заради тези разминавания предполагам се събираме и тук в момента. Първото нещо, което е много важно от страна на МОН е добрата традиция на връзки с Министерството на земеделието да продължат по същия начин. Между двете министерства няма нищо друго освен едно добро сътрудничество и аз се надявам то да продължи по този начин особено сега, когато имаме планове за определени реформи“, посочи Танев.

“Второ нещо е, че ще се наложи от страна на нашето министерство - оптимизация на мрежата от такива училища - на някои места, дали Плевен, или друго няма значение, има натрупване, в което се появява въпросът за мъртвите души, за неефективността. Ще го кажа художествено - ако един оркестър с добри цигулари в него чака да стане 12 часа през нощта, за да получат музикантите някакви пари за нощни записи, и си сложат цигулките малко по-ниско от рамото, ей тук, на пъпа, това няма да звучи добре. Има го този момент, когато си отчаян от това, че имаш малко ученици, да гледаш вече други неща, а не доброто им образование. Искаме да лишим дявола от възможността да се проявява по съвсем необразователен начин в училищата“, заяви той.

По думите му оптимизацията не е нищо толкова фатално и страшно при условие, че е направена с много добро изчисление, с добър бизнес план по места, не под диктата на министерството, а на местния бизнес, на местното учителство, на местните регионални инспекторати.

“Друго важно нещо е българско и качествено образование, а не взаимствано отнякъде. Такова е било в земеделските училища в началото на 20-и век, в 30-те, 40-те, в 50-те години даже с някои отклонения. Трябва да се продължава в същата линия. Знаете "Монсанто" какво направи в Индия - семената, които са генетично обработени могат да бъдат посаждани само една година. Те обаче заразяват с опрашване и околните територии, тъй че трябва да се купува от "Монсанто" всяка година. И това, което се купува не е сигурно и никой не е доказал, че е най-доброто“, каза Танев.

“Аз съм против този вид бизнес подход към най-важното, което имаме - най-дълбокият плодороден слой, ако не в целия свят, то поне в Европа; най-голямата социална инфраструктура - това означава манталитет, разбиране в Европа към това какво означава да правиш хляба... Това не трябва да се... Каквото и да ни мъчат на шиш - ние няма да го дадем. Няма да правим образование, което е непременно и само бизнес ориентирано и няма да се даваме на 2-ма, 3-ма търговци, които искат да унищожат плода от това, за което сме се събрали тук. Не може това! Аз съм сигурен, че и министерството на земеделието не го иска, и Министерството на образованието не го иска, социалните партньори не го искат. Нито има някой тук в залата, който иска такова безобразие“, заяви той.
 
“Има един марш от старите български, дето са прекрасни - "Един завет", в който се казва: "Пазете си земите". Училищата, селскостопанските особено, имат земи и към тях има определени апетити. Кажете ми някъде, където няма апетит. Ние ще направим всичко възможно да задържим тези земи, които трябват за процеса. Дали те са на този или онзи университет, свързан със селското стопанство или на последното училище, отдалечено от центъра София, тия стотици хиляди декари добра площ не трябва да бъдат обект на каквото и да било нечестно. Това става по много начини от общинарите не само по един. Контрол! Бутон на нашата страница - сигнали къде това се е случило, защото най-голямото безобразие е, когато се открадне от ученик. Това е кражба от бъдещето!“, каза Танев.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?