Танев не предлагал сериозно Свищовската академия да стане филиал

Танев не предлагал сериозно Свищовската академия да стане филиал

Стопанска академия "Димитър А. Ценов" няма да става филиал на друго висше училище, съобщиха от учебното заведение в сряда след среща между временния ректор проф. Марияна Божинова и министъра на образованието Тодор Танев. Преди дни самият Танев допусна възможността академията да стане филиал на Русенския университет като изход от съдебната сага с оспорването на ръководния пост.

През май след съмнения за нередности около избора на проф. Теодора Димитрова за ректор на университета и оспорването му в съда, образователният министър Тодор Танев се реши на безпрецедентната стъпка да назначи служебен ректор. Това отприщи невиждана съдебна сага, в която всяка от засегнатите страни оспорва всички актове на другата и това пречи на провеждането на нов редовен избор на ректор.

На срещата Божинова и Танев са обсъждали варианти за по-скорошното провеждане на избор за нов ректор.

По повод изявлението на Танев, че академията няма да получава субсидия, ако няма ръководство и временно може да стане филиал на Русенския университет, Божинова коментира, че думите на министъра са извадени от контекста.

“Те са казани по-скоро в шеговита форма, но с цел да подействат психологически върху академичната общност, за да се консолидира около провеждането на избори за нов ректор и ръководни органи“, заяви тя.

Служебният ректор е получил уверение от просветния министър за това, че държавната субсидия на Стопанска академия няма да бъде спряна.

Преди ден граждани на Свищов заплашиха с гражданско неподчинение, ако академията бъде преобразувана във филиал на друг университет. Говорител на недоволството стана проф. Андрей Захариев, преподавател в катедра "Финанси и кредит", който е един от двамата кандидати за нов ректор.

Той призова всички страни в съдебните дела за избор на ректор да изтеглят жалбите си, а министър Тодор Танев да даде на служебния ректор правомощието да свика Общото събрание на академията, което да приеме оставката на Теодора Димитрова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?