Танев след поредно посегателство от родител: Който бие учител, е идиот

"Наше дело правое, мы победим, НАТО няма да ни отгледа децата“

Тодор Танев, сн. БГНЕС

Пореден случай на побой от страна на родител над учителка провокира гневната реакция на образователния министър Тодор Танев, който коментира в сряда, че “който бие учител, е идиот“, и се закани със строги наказания.

Поводът - полицията задържа 27-годишна майка на ученик от сливенското Шесто училище заради побой над учителка.

Майката на 6-годишно момче от ромския квартал "Надежда" нападнала и ударила 58-годишна учителка пред деца и родители в класната стая във вторник. Учителката е с насинено лице и счупени очила.

Побойничката напуснала училището след инцидента, но охранителни камери заснели нападението.

Според колегите ѝ учителката е с отлична репутация. В понеделник тя направила забележка на сина на побойничката за непристойно поведение спрямо момичетата.

Срещу майката е образувано бързо досъдебно производство за нападение на длъжностно лице по време на изпълнение на служебните му задължения.

"Болшинството не трябва да страда заради отделни, бих го казал директно и без никакъв срам, идиоти. Защото, който удря учител, е идиот.", коментира просветният министър Тодор Танев пред журналисти в Народното събрание по повод инцидента.

В коментар на посегателството Танев цитира и сталинската фраза: "Наше дело правое, мы победим!".

"Този случай ще бъде абсолютно санкциониран", закани се той и допълни, че в случая трябва да се наложи наказание "за памет на други, които имат такива помисли".

"Нали знаете, че аз отдавна говоря за инкриминиране, защото образованието е стратегическа сфера, това е най-стратегическата сфера, тя е повече от отбраната стратегическа, защото НАТО няма да отгледа нашите деца“, коментира Танев.

Посегателството над учители беше инкриминирано като нападение над длъжностно лице заедно с това на лекарите през 2013 година.

Репликиран, че нападенията над учители вече са инкриминирани, Танев заяви: “Искам инкриминиране. Винаги получавам консервативен първи отговор - ама то и без това го пише в закона. Защо има мъртви души? Защото не е описано специално в Наказателния кодекс, че става въпрос за училищата".

"Аз с юристи, политици, които виждат в това безсмислица и искат да остане старото, тоест тези, които са “О, миг поспри", не говоря. Аз говоря с тези, които искат да помогнат на някакъв вид промяна и то много съществена", заяви образователният министър.

“Ще направя всичката тежест на малкото клаузи, с които разполагам“, заключи енигматично Танев.

Споделяне

Още от България