Танева няма да спре покупката на скъпи джипове за горските, били за ловен туризъм

Десислава Танева, архивна снимка БГНЕС

Обществените поръчка за закупуване на луксозни джипове за по около 200 хил. лв. всеки, обявени от четири държавни горски предприятия, няма да бъдат прекратени, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти във вторник.

Тя обясни, че скъпите автомобили са за ловен туризъм, който е доходоносен за предприятията, и агровемоството се интересува само от резултатите от работата на горските стопанства, която включва и ловен туризъм с чужденци.

Джиповете от висок клас и цена са за предприятията в Смолян, Габрово, Благоевград и Сливен.

В изискванията на поръчката на Габрово е включен и критерият за задължително наличие на кожен салон с климатизирани седалки за предните места. В Смолян изискват и монитори за задните места, и паркинг сензори с камера за обратно виждане. Държавните стопанства в Благоевград и Сливен поставят като задължително условие за избор на джип и цвета му - черен металик.

"Не, няма да спра поръчките. Всяко от тези предприятия е със съответните планове за работа със съответните планирани финансови резултати. Ние като принципал търсим единствено и само резултатите. Ние търсим изсветляване на сектора, финансов резултат и мерките срещу незаконните дейности в горите. Всичко останало е въпрос на преценка на мениджмънта", каза Десислава Танева.


"Джиповете са за скъп ловен туризъм", обясни тя защо в изискванията на поръчката на държавното горско предприятия в Габрово е включено и задължително наличие на кожен салон с климатизирани седалки за предните места.

Резултатите на въпросните горски стопанства ще се отчетат на специална пресконференция в края на годината. По думите на министъра ще се види подобрение по всяка една от позициите. Всичко останало е преценка на мениджмънта, каза Десислава Танева.

Според директора на Южноцентрално държавно предприятие Ботьо Арабаджиев няма нищо лошо в покупката на скъп джип за нуждите на служителите: "Какво му е интересното на кожения салон? По-лесно се поддържа. Това не е за мен. Надали изобщо ще се кача на този автомобил, вземам го за централното управление. Изискването е да е минимум 7-местен. Моите служители постоянно са в командировка. Ние обслужваме четири области. И трябва да пътуват понякога с два автомобила и решихме да вземем по-луксозен автомобил. Какво лошо има в това?"

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?