Танева: Няма риск за пренасяне на коронавирус чрез храна

Танева: Няма риск за пренасяне на коронавирус чрез храна

Земеделският министър Десислава Танева заяви, че "категорично няма риск за пренасяне на коронавирус чрез храната".

"Ние следим всички научни становища, които излизат по различни институти по света. Няма доказателства, че заразяване чрез такова пренасяне е възможно", каза Десислава Танева пред Нова телевизия.

"Всичко обаче, което се направи в повече, според мен е по-добре за нас. Всяко по-високо ниво на хигиена е добре дошло", допълни тя.

Танева съветва плодовете и зеленчуците да се измиват добре.

Земеделският министър заяви още, че за всеки сигнал за спекула с цените на храните, се уведомява Комисията за защита на потребителите (КЗП).

"Вчера получихме сигнал за джинджифила, че цената в магазин е по-висока и то два пъти по-висока, отколкото преди седмици", каза Танева. Тя уточни, че веднага е сезирала КЗП.

Според нея един от най-големите проблеми в сектор "Земеделие" е липсата на възможност за износ.

"Ако успеем логистично да провокираме доставката в магазините да бъде от българските производители ще премахнем рисковете в доставките", каза Танева.

България произвежда агнешко и е готова да посрещне нуждите за Великден и Гергьовден, увери още земеделския министър.

Десислава Танева каза, че не си е правила тест за коронавирус, защото не е прочуствала неразположение или признак, който да говори за наличието на заразата.

Относно заразения с коронавирус депутат от ДПС Хасан Адемов, Танева му пожела бързо оздравяване.

"С него имаме много добри колегиални отношения. Вярвам, че всичко ще бъде наред. Снощи му пуснах съобщение и му казах, че му желая бързо оздравяване",  каза земеделският министър.

Споделяне

Още от Коронавирус