След като съдът възстанови на поста бившия директор на фонда

Танева предлага служебния финансов министър за шеф на ДФ "Земеделие"

Румен Порожанов. Сн. БГНЕС

Земеделският министър Десислава Танева ще предложи за шеф на Държавен фонд "Земеделие" финансовия министър от служебния кабинет на Георги Близнашки – Румен Порожанов.

Това обяви самата тя в деня, когато стана ясно, че Софийският районен съд (СРС) е възстановил на този пост бившия директор Мирослав Николов.

Порожанов заемаше този пост в първия кабинет "Борисов" между март 2011 г. и септември 2013 г. След като пое агроминистерството Танева на няколко пъти коментира, че именно в този период резултатите на фонда са били най-добри.

Преди да заеме ръководната длъжност в ДФ "Земеделие" Порожанов бе началник на кабинета на министъра на финансите по време на предишното управление на Бойко Борисов – Симеон Дянков. През 2011 г. той Порожанов пребит при неизяснени обстоятелства.

Междувременно в Софийският районен съд постанови уволненият през юли Мирослав Николов да бъде възстановен на поста и да му бъдат изплатени всички заплати за времето, през което е бил неправомерно освободен – в периода от 10 юли досега, съобщи в. "Труд" в събота.

"Да, информацията е вярна. Съдът излезе с това становище, което доказва, че на 10 юли т.г. аз бях освободен от нелегитимен управителен съвет и без необходимото мнозинство от 8 гласа за", коментира пред изданието самият Николов.

В мотивите на съда се споменава и телевизионно интервю на бившия аграрен министър Димитър Греков, в което той обявява, че на 9 юли целият управителен съвет на фонд "Земеделие" колективно е подал оставка.

На 10 юли Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова бяха освободени от същия управителен съвет, за който министърът твърди, че предният ден е подал оставка. Сред доказателствата по делото няма документ, който да доказва, че управата е била назначена отново. От ДФ "Земеделие" коментират пред "Труд", че ведомството ще обжалва решението на съда пред втората инстанция.

Споделяне

Още от България