Танева призна, че най-богатите у нас се уредили с горски заменки

Част от сделките се оказаха изрядни, но има съмнения за отново занижени оценки на бившите държавни терени

Танева призна, че най-богатите у нас се уредили с горски заменки

Най-богатите българи са се уредили със заменки на държавни гори по морето срещу частни във вътрешността на страната по времето на тройната коалиция в периода 2005 – 2009 г. Сега част от тях трябва да върнат над 80 млн. лв. неправомерна държавна помощ заедно с лихвите. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева пред бТВ.

Тя не пожела да посочи кои са "най-богатите" българи, които са се възползвали от схемата. "О, за лицата ще ме затрудните. Самата аз даже не знаех това", каза Танева. Посочи обаче, че списъкът е публикуван и всеки може да се запознае с него, а тя научавала имената на собствениците на облагодетелствалите се фирми от публикации в медиите.

След години протакане и заплахата от завеждане на дело от Европуския съюз срещу страната ни, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) пресметна, че при 103 от общо 132 сделки за замени на гори в периода 1 януари 2007 г. - края на януари 2009 г. не са били коректни и държавата е била ощетена с обща сума от 80 млн. лв. МЗХГ не посочи конкретно кой колко има да връща и как се е стигнало до сумите. Ресорното министерство не обяви кои са 29-те фирми и физически лица, при които не са установени щети от заменките.

За периода 2005 – 2006 г., когато са също са правени неизгодни заменки с държавни гори срещу частни няма да има връщане на средства на държавата, заради занижените оценки на горите. Причината е, че тогава България не е била член на ЕС, а по българското законодателство това било допустимо, стана ясно от обясненията на Танева.

Част от богатите са изпаднали от списъка за връщане на пари

Част от богатите българи, които са се възползвали от изгодната схема, разиграна от държавата за избрани, са изпаднали от списъка. Това показва разследване на вестник "Сега" по темата.

Изданието е направило съпоставка с данните публикувани от МЗХГ сега с тези обявени от ведомството през 2013 г., които все още могат да бъдат открити на сайта на парламента.

Така е установило, че сред 29-те "изрядни" бизнесмени попадат едни от най-големите и знакови заменки.

Сред най-очевадните липси в новия списък е на инвеститорите в голф игрището край Балчик - "Трейшън клифс енд спа резорт" АД. Заменката на "Трейшън" е сключена през април 2008 г., като дружеството получава от държавата 283 декара в Балчик, оценени на 2 031 466 лв., или 7 лв. на кв. м земя. Срещу този имот фирмата е предоставила 2984 декара гори из Видинско, Чупрене, Черни Осъм, Троян, Тетевен, на свой ред оценени на 2.034 млн. лв., и така изобщо не се е стигнало до доплащане. Фирмата се свързва с бизнесмена Красимир Гергов, пише "Сега".

В списъка от 2019 г. липсва и друга крупна заменка на дружество, свързано с фамилия Гергови - на фирма "Про консулт 2004". Тя е основана от Тодор Гергов, брат на Красимир Гергов, като доскоро е била собственост на Теодора Тодорова Гергова. Дружеството е получило от държавата други 138 декара в Балчик с оценка от 1 090 196 лв., или близо 8 лв. на кв. м, срещу 1197 декара гори във Видин, Чупрене и т.н., като тази заменка е от 2009 г.

Знаково отсъствие има и при заменките от 2007 г., като тук липсва най-голямата сделка - за 1345 декара горски фонд във Варненско, оценени на 12.3 млн. лв. (9 лв. на квадратен метър). Страна по тази заменка е "Мирта Инженеринг", като срещу получените гори във Варна фирмата предоставя 9357 декара в Своге, Рибарица, Тетевен и др., оценени на сходна сума. Отсъствието на тази заменка е, меко казано, странно, защото в списъка на МЗХГ с 109-те, ощетили хазната, фигурира заменката на свързано с "Мирта" дружество - "Бета Форест". На същата дата - 7 май 2007 г., "Бета Форест" е сключила заменка за други 1364 декара в същата местност във Варненско, като оценката е сходна - 12 155 043 лв., или 9 лв. на кв. м. При заменката на "Бета Форест" министерството е открило щета, при тази на "Мирта" - не. "Бета Форест" и "Мирта Инженеринг" са собственост на едно и също лице - "Мет риъл Истейт".

Частично в новия списък присъстват и заменките на "Литекс комерс", свързана с Гриша Ганчев. МЗХГ е открило щети при три заменки на дружеството, а фирмата всъщност има 4 сделки - за замяна на съответно 422 декара в Несебър, 294 декара в Несебър, 100 декара в Пампорово и 158 декара отново в Несебър. Не е ясно коя от тези заменки МЗХГ счита за изрядна.

Друго ярко отсъствие е това на "Иса инженеринг" - строителя на сараите на Ахмед Доган. През 2009 г. фирмата е получила от държавата 12 декара гори в Девин, оценени на 48 229 лв., като в замяна е предоставила други 47 декара в Девин и Видинско с оценка 47 827 лв.

Сред отсъстващите при фирмите в този регион изпъква и "Евробент", взела 62 декара в Кърджали срещу други 92 декара в Кирково.

Сред изрядните излиза, че е и известната строителна фирма от Бургас "Артстрой груп", която е получила 13 декара във Варна с оценка 346 424 лв. срещу 535 декара гори в други райони и доплащане.

В новия списък не присъства и заменката на "БГ ленд ко", взела 20 декара в Балчик за 171 568 (8.6 лв. на кв. м) срещу 70 декара в Рибарица, оценени на 221 135. Фирмата е на Велимир Магурев – благоевградски бизнесмен, сочен за близък до екскмета Камбитов и основен участник в поръчките по програмата за саниране.

Липсва и сделката на "Минтекс - Георги Крумов", взела 26 декара във Варна с оценка 21 787 лв., собственост на масон.

Интересни отсъстващи има и при физическите лица. Сред вече изрядните са Меляйдин Хюсмен, взела 93 декара във Великотърновско. Тя е била кандидат за общински съветник на ДПС през 2011 г.

Липсва и сделката на Марин Михов Тенев, взел 93 декара в Разлог с оценка 303 318. Той e съдружник на почетния консул на Корея в Бургас Йосиф Спиридонов, сочен за близък с ДПС.

Танева: Държавата може да си върне парите

Земеделският министър коментира, че държавата има достатъчно механизми, за да си върне милионите от горски заменки от периода 2008 – 2009 г.

"Категорично това е обществено неприемливо (заменките – бел. р.)...В българското законодателство съществуват всички механизми, така че държавата да си ги събере заедно с лихвите", каза Танева.

Към момента сумата, която се търси е над 80 млн. лв. заедно с лихвите. Това са средства по 103 сделки в периода 2007 – 2009 г., които са станали на цени по-ниски от пазарните и се смята за недопустима държавна помощ от страна на Европейския съюз, обясни тя.

Десислава Танева се съмнява, че фирмите и физическите лица ще платят доброволно сумите и очаква поредица от дела.

"Демократична България" се усъмни в оценката на щетата

Междувременно от "Демократична България" се усъмниха в оценката от 80 млн. лв. за причинената на държавата щета от неизгодните горски заменки.

"Редно е Министерството на земеделието и горите да обяви оценките на всяка една от 103-те заменки, за да има истинска прозрачност. Само така ще стане ясно как е формирана сумата от 80 млн. лв., която държавата възнамерява да си потърси", коментира Тома Белев от "За да остане природа в България" и съветник на "Демократична България" в СОС пред БНР. Според него сумата от 80 млн. лв. е силно подценена.

Пред изданието "Дневник" той допълни, че само при една от заменките от 2007 г. за 13.7 млн. лв. е нанесена много по-голяма щета, защото земите на морския бряг впоследствие са ипотекирани за 152 млн. лв. Тома Белев не посочи кой стои зад тази заменка.

Той припомни, че пикът на заменките е бил през 2005 и 2006 г., но за тях държавата няма да предприема мерки, защото тогава страната не беше член на ЕС.

Експертите се съмняват, че извършените оценки от фирма "Агролеспроект", която е 100% собственост на земеделското министерство, са пазарни. Те смятат, че методиката, по която е работила фирмата, е съмнителна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?