Танева: Зърнопроизводителите бойкотират закона за градушките

Над 94 000 декара земеделски земи са пострадали от ледените късове през тази година

Танева: Зърнопроизводителите бойкотират закона за градушките

Националната асоциация на зърнопроизводителите блокира приемането на закона за борба с градушките. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от БСП Пенчо Милков. Той попита какво се прави по противоградната защита.

"Точно Националната асоциация на зърнопроизводителите блокира този закон. И въпросът да ми се зададе, че зърнена Добруджа е без покритие, при условие, че оттам беше блокирането, е нонсенс просто, разбирате ли", каза Танева.

Законопроектът за борба с градушките беше внесен в парламента от предишния земеделски министър Румен Порожанов. Плановете бяха той да започне да действа още през 2019 г.

Първоначалната идея беше такса "градушка" да плащат фермерите и шофьорите чрез застраховката "Автокаско". За целта застрахователите трябваше да отделят по 0.8% годишно от премийния приход по застраховката, което се оценяваше на около 5-6 млн. лв. годишно. На фермерите пък щяха да им се удържат по 50 ст. на декар от субсидията.

Заради съпротивата на застрахователите проектът на Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития, както е пълното име на закона за градушките, беше внесен в парламента с предложение таксата да се плаща само от фермерите, а ставката им беше вдигната на 75 ст. на декар.Законът обаче заседна в парламента и все още не е приет на първо четене.

Към момента малко над една трета от територията на страната е покрита с противоградна система. В същото време тази година станаха много градушки, които унищожиха десетки декари със земеделска продукция, пострадаха и сгради в градове и села.

Така отново дневен ред изникна въпроса за защитата на населението и продукцията.

Над 94 000 декара са пострадалите земеделски земи от градушки у нас през тази година, съобщи Десислава Танева.

Тя посочи, че всички ракетни площадки са 262 и предпазват 35% от всички обработваеми земи.

Работи се по въвеждане на самолетен способ за борба с градушките, който ще бъде особено ефективен за областите Добруджа и Русе, каза още земеделският министър.

По думите ѝ има и запитвания за съвместни действия и с Македония и Румъния.

Според Танева основният проблем да не бъде приет законът за градушките на първо четене е липсата на съгласие за споделено финансиране от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?