Танов: Борбата с контрабандата е работа на МВР

Танов: Борбата с контрабандата е работа на МВР

"Контрабандата и борбата с нея е задача на МВР. ГДБОП е службата, която трябва да разкрива каналите". Така шефът на агенция "Митници“ Ваньо Танов отговори на критиките на вътрешния министър Цветан Цветанов отпреди ден, че "митниците не са в състояние да направят това, което очаква държавата“ и че са нужни "системен подход и реални резултати“.

"В момента изразходваме огромни средства да тарашим пазари, места, къщи – борим се с последствията, но преди това тези цигари са минали през вътрешните граници", заяви Танов във вторник пред бТВ, като няколко пъти подчерта, че "99 процента от борбата с контрабандата е в правомощията на МВР”.

Според Танов само със "силни оперативни мерки може да се стигне до организаторите на контрабандните канали“. Той уточни, че това не е работа на ръководената от него агенция, а на специализираните органи на МВР.

"Г-н Цветанов е министър на вътрешните работи и не може, за разлика от Ревизоро, да говори безотговорно, защото знае, че разпространението и съхранението на цигари без бандерол или фалшиви цигари, е от компетенцията на МВР”, допълни Танов.

По думите му Цветанов знае, че след 2007 г. с влизането на страната в ЕС, има само вътрешни граници.

"Да се справим с контрабандата, трябва сериозна оперативна работа. ГДБОП е службата, която трябва да пресече и разкрие тези контрабандни канали”, каза Танов, който преди години оглавяваше именно тази служба.

Той обясни, че с "малкия си състав” Агенция "Митници" също се е включила в проверките. "Имаме 40 млн. къса задържани цигари през последните 3 месеца. Нямаме полицейски обаче правомощия и въпреки това съм съставил 1800 актове за нарушения”, каза Танов.

Мисля, че думите на министър Цветанов са извадени от контекста, защото той не би си позволил да коментира работата на агенция, която е подчинена на друго министерство, смята Танов. По думите му недоволство от резултатите на митниците би могло да има от гледна точка на това, че има още какво да се желае за стиковка с МВР.

"Лесно е да се правят шумни ефектни операции, но много по-трудно е да се работи оперативно, което изисква голям потенциал”, заключи той.

Танов коментира още, че след вчерашното национално съвещание в агенцията е било отчетено, че приходите до края на май ще са със 100 млн. лв. повече, в сравнение със същия период през миналата година.

Директорът на митниците каза, че до момента няма "даден ултиматум“ да подобри работата си и, ако това не се случи, да се оттегли от поста". "Могат да ме махнат, ако успеят олигарсите“, допълни Танов.

Запитан дали има подготовка за смяната му, Танов коментира: "Когато съм говорил с г-н Борисов никога не е изказвал твърдения за лошата работа на митниците”.

Танов смята, че с премиер Бойко Борисов олигарсите "имат малки шансове, защото това, което той ми е казал, е да работя срещу тях".

Шефът на агенция "Митници” няколко пъти подчерта, че като страна от ЕС България няма граница с Гърция и Румъния, откъдето могат да влизат и недекларирани стоки. "Цигарите се контрабандират по-лесно, в сравнение с горивата, тъй като могат да се "превозват във всякакви автомобили” и по-трудно се откриват”, обясни той.

"За тези месеци се убедих, че в сектора горива няма "чисто бял”. Навсякъде има фиктивни износи и са правени всевъзможни гимнастики”, каза Танов.

Цветанов от своя страна заяви във вторник, че не желае влиза "в спорове с никого за състоянието на митниците“ и допълни, че "е направил задълбочен анализ, който е представил на премиера и Бойко Борисов ще вземе решението по проблема“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?