Танов подслушван законно заради "съмнения" за контрабанда

Шефът на митниците Ваньо Танов е бил подслушван в рамките на досъдебно производство, което е било образувано във връзка със съмнения за извършени престъпления, свързани с контрабанда. Това съобщи в сряда председателят на парламентарната комисията за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Явор Нотев.

Процедурата по искането за прилагането на подслушването е в пълно съответствие със закона, каза Нотев. С думите си той потвърди вече изтеклата неофициална информация, че заявител на СРС-ата е спецекипът в прокуратурата, а разрешението е подписано от тогавашния председател на Софийския градски съд (СГС) Георги Колев, който в момента е шеф на Върховния административен съд (ВАС).

По думите на Нотев е било преценено, че данни за въпросното престъпление е можело да се съберат само чрез подслушване.

СРС-та са приложени спрямо голям брой лица, включително и Танов.

Нотев не уточни дали членове на семейството на шефа на митниците са подслушвани в рамките на досъдебното производство и дали има други висши чиновници, които са били на контрол.

Депутатът от "Атака" не каза и дали резултатите от подслушването са приложени по досъдебното производство, както и дали то продължава или е спряно. Все пак уточни, че част от записите са превърнати във веществени доказателствени средства.

Предстои да се изясни периода, в който са прилагани СРС-ата и информацията, която е събрана.

Трябва да се уточни и дали диалозите, които изтекоха в публичното пространство са от прилагането на тези СРС-та и ако е така, дали не са манипулирани.

Нотев каза, че не знае дали сигналът срещу Танов и останалите лица идва от служба в МВР или от ДАНС, а и това не е предмет на работата на комисията.

Неофициалната информация обаче сочи, че сигналът е подаден в прокуратурата от ведомството на Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов обаче е заявил на заседанието на кабинета, че "все още не знаем дали е СРС или запис, така че това също е много важно", става ясно от публикуваната в сряда стенограма.  

"Дали е СРС, дали е запис, дали е от частна структура, дали е от държавна, всичко това е на втори план. Убеден съм, че ще има манипулации по разговорите. Не случайно едни ги дават, едни не ги дават. Ако имаме официален диск, ако казвам това е от СРС, или ако имаме за цялостния период разговорите, ще видите какви са указанията", отвръща премиерът.

Първите разговори на шефа на митниците Ваньо Танов бяха разгласени от в. "Галерия" на 5-ти януари. Те бяха с финансовия министър Симеон Дянков и със заместникът му Владислав Горанов.

След това от партията РЗС разпространиха два разговора на Танов с депутатите Искра Фидосова и Менда Стоянова. Звуков файл обаче хората на Яне Янев пуснаха само на разговора с Фидосова.

Преди пет дни от "Галерия" пуснаха още една доза разговори на Танов с премиера Борисов и с вече бившия зам.-шеф на митниците Антони Странджев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?