Танц на човек с робот открива ONE DANCE WEEK

Танц на човек с робот открива ONE DANCE WEEK

Танцови приказки за различността, за любов, революции, тайни и зависимостта от технологиите ще разкаже десетото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK в Пловдив. То ще бъде открито от дует за човек и робот на 23 септември и ще продължи до 15 октомври с изключително силна селекция от танцови спектакли, съобщи организаторът на проявата Фондация "Едно" в понеделник.

Фестът ще отведе почитателите на танцовото изкуства далеч към непознати континенти, истории, традиции и естетики. Ще представи планетата ни в нейните политически, географски, социални, етнически и религиозни сегрегации и ще съгради ново земно кълбо, в което единството е осъзнато приключение. Ще говори чрез танц, защото той достига там, където думите не могат.

Селекцията има мисията да "оцвети" умовете на зрителите. "Затова и новата фестивална визия е изцяло свързана с разума и с осмислянето на съвременното изкуство като източник на универсални послания и разширяване на съзнанието. Фестивалът ще "говори“ за приемането на различността, за любов, революции, тайни и зависимост от технологиите", посочват организаторите.

Началото на фестивала започва на 23 септември в зала "Борис Христов“ в Пловдив с новаторския спектакъл от Тайван – "Дует за човек и робот“. Главни действащи лица са хореографът Хуанг Юи и германският индустриален робот KUKA, който е едно от най-напредналите, прецизни и разпознаваеми достижения на роботиката. Зрителите ще станат свидели на впечатляващ дует между мъж, израснал без емоции, и индустриална машина с човешки интелект, пишат организаторите.

Изпълнителят Хуанг Юи и роботът KUKA сътворяват изящна картина на бъдещето, или по-скоро на настоящето, в което човекът и умните машини живеят заедно. Техният танц не просто комбинира красотата на механиката с прецизното движение на тялото. Той е актуален прочит на стаените чувства в технологичното съвремие и предизвикателна покана за размисъл.

KUKA, който тежи 795 кг и ще прелети разстоянието от Тайван до Пловдив, за да танцува пред българската публика, има многобройни приложения в промишлеността, особено в автомобилостроенето и електрониката, като машината с механична ръка изпълнява безгрешно различни по сложност движения. Само една минута от хореографията на машината изисква около 10 часа фини настройки и програмиране.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?