Танцът отново завладява Пловдив за седмица

Девет спектакъла ще омагьосат посетителите на ONE DANCE WEEK

Танцът отново завладява Пловдив за седмица

Пловдив отново става сцена на танца и за седмица – от 17 октомври до 1 ноември, девет спектакъла в рамките на осмото издание на фестивала ONE DANCE WEEK очакват своите зрители, за да ги омагьосат, показвайки им посоките в света на съвременния пърформънс.

Програмата на фестивала включва едни от най-интересните танцови компании и хореографи, които демонстрират различията и многообразието на идеите за танц в момента. Сред тях са компания DANIEL ABREU от Испания, чешкото театрално студио FARM IN THE CAVE, хореографът, изпълнител, писател, теоретик и драматург в театъра на легендарната Пина Бауш РАЙМУНД ХОГ, провокативният и ексцентричен нюйоркчанин ТРАЖАЛ ХАРЕЛ, Филип Сер и неговата компания от Швейцария, френската компания MPTA, известна със специфичната си естетиката, смесваща театрални, танцови и циркови техники, и младите звезди на Корея – КИЛ СЕО-ЯНГ и КИМ ДЖАЕСЕУНГ.

Билетите за всички спектакли са вече в продажба и могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim на цена от 10 лв.

И тази година ONE DANCE WEEK ще постави своите публики в турбулентната зона на пресичащи се емоции и гледни точки. Основната линия, която тазгодишната селекция следва, е нетърпимостта на съвременния танц към "нормалността“ и всички установени норми и модели на живеене, мислене, поведение и възприемане. Представленията, макар и дело на артисти от три различни континента, ще "играят“ с понятията ни за "нормално“, като ни провокират да излезем от сферата си на комфорт и да погледнем с различен критически подход към света, съобщават организаторите на феста от Фондация ЕДНО за култура и изкуства. Проявата е в подкрепа на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г.  и партньори на Фондация Едно са Община Пловдив и Фондация "Америка за България”..

Програмата на фестивала е от няколко модула, обхващащи различните аспекти на правенето и възприемането на съвременните изпълнителски изкуства. Тази година съпътстващата програма включва танцови уъркшопи за професионалисти и студенти, професионални уъркшопи за сценичен светлинен дизайн, танцови ателиета за деца от различни възрасти, селекция от филми за танц, които ще ни потопят в гения на световноизвестни артисти и шедьоври, белязали историята и настоящето на жанра, и серия от срещи и разговори на живо с артистите от международната програма на ONE DANCE WEEK 2015. Всички събития от съпътстващата програма на фестивала са с вход свободен, уточняват организаторите.

Тазгодишното издание се подкрепя финансово от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, Националният институт за изпълнителски изкуства и музика на Испания (INAEM), Институт Сервантес София, посолствата на Испания и САЩ, Гьоте-институт, Чешки Център, Министерствота на културата и Международния фестивал за хореография в Сеул.

Споделяне

Още от Общество

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?