Танцова революция от Африка на ONE DANCE WEEK

Политика, бунт и цветният афробийт на легендата Фела Кути на една сцена в Пловдив на 15 октомври

Революционно-музикалният спектакъл "Република Калакута" ще закрие Десетото юбилейно издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK на 15 октомври от 19:30 часа в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив.

В него роденият в Буркина и работещ в Брюксел хореограф Серж Еме Кулибали представя по необичаен начин съпротивата срещу голямата политика, багрите на революциите и онези, които застават под техните знамена. Африканската култура е творческият генератор на Кулибали, зареждащ неговите спектакли с кауза, силна емоция и надежда. Заради способността да придава универсално послание и експресивност на съвременния танц, Кулибали е добре приет на няколко континента. През 2002 година основава трупата "Фасо Денс Театър" (Faso Danse Théâtre) и досега разглежда сложни теми, обвързани с желанието да провокира положителна динамика у младите поколения. Той е основател и на международното пространство за изпълнителски изкуства ANKATA в Бобо-Диуласо, както и лектор във водещите академии за изкуства в Брюксел и Рим.

"Република Калакута" е вдъхновен и озвучен от композициите на легендарния музикент Фела Кути – "баща" на афробийта и непреклонен бунтар срещу хунтата в Нигерия. Кути е смятан за прототип на африканските опозиционери, защото острата сатира срещу режима, репресиите и колониализма в неговите албуми му "струват" над 200 ареста. По името на килията, в която е лежал за първи път, Фела Кути обявява независимата Република Калакута, която всъщност е неговото лично имение в покрайнините на Лагос. Там бендът му записва музика до 1977 година, когато военни щурмуват имението и разрушават студиото.

Противник на невежеството, потисничеството и примирението, този музикант пробужда нигерийците с неподражаем стил. Неговите композиции, някои с дължина до 30 минути, други с невероятна сложност, достигат до джаз клубовете в “далечен” Лондон. Така се ражда ново музикално явление. Този забележителен творец остава в историята с бурния си личен живот, с неизчерпаемото желание за свобода, с пан-африканските убеждения и с музикалното новаторство.

"Република Калакута" не е просто биография на непокорния гений на саксофона, изумил света със смесица от етно ритми, джаз и фънк. Това е вдъхновяващ урок за всички, особено за днешните творци, когато се заемат позиции, избухват революции или затихват протести. Едно ярко, енергично и звучно изпълнение от Африка без маски и клишета. Африка в глобалното съвремие, която Серж Еме Кулибали и неговата взривоопасна танцова трупа представят на зрителите с една-единствена идея – да се припознаят и да се замислят какво ще правят, когато дойде техният ред да се бунтуват за промяна.

Юбилейното издание на феста започва на 23 септември с танцувален дует между човек и робот от Тайван. До 15 октомври зрителите ще могат да видят още битката със съдбата през историята на Мохамед Али и още завладяващи спектакли, вплели нишки към самите тях.

Споделяне

Още от Общество