Танцовите експерименти на ONE DANCE WEEK превземат Пловдив след дни

Танцовите експерименти на ONE DANCE WEEK превземат Пловдив след дни

Фестивалът за съвременен танц ONE DANCE WEEK започва тази събота в Пловдив и ще продължи до 15 октомври, като в програмата му са включени различни спектакли на социална и обществена тематика.

Юбилейното издание на фестивалът е част от програмата на "Пловдив – европейска столица на културата 2019 година". Началото му ще бъде дадено на 23 септември от 19:30 ч с новаторския спектакъл от Тайван "Дует за човек и робот". Главни действащи лица са хореографът Хуанг Юи и германският индустриален робот KUKA – един от най-напредналите, прецизни и разпознаваеми достижения на роботиката, съобщават от организаторите. KUKA, който тежи 795 кг и чието програмиране изисква около десет часа фини настройки за една минута танц, има многобройни приложения в промишлеността, особено в автомобилостроенето и електрониката.

Следват спектаклите от програмата "Check the czechs", курирана от моторa зад почти всички изпълнителски феномени в Чехия Ивона Кройцманова. Модулът ще представи общо три представления – "Гайд" на 24 септември от 19:30 часа, "Разказвачката" на 8 октомври от 16:30 часа и "Стъпка преди края" на 8 октомври от 20:00 часа.

Българската следа в юбилейното издание на ONE DANCE WEEK е спектакълът на Иво Димчев "Скулптури" на 30 септември от 19:30 часа, който вече успешно дебютира във "Фолкстеатер“ във Виена миналия месец.

Музикалният групов пърформанс, който ще бъде представен за първи път в България именно в Пловдив, носи името на новия албум на хореографа, художник, вокалист, автор на песни, пърформър и провокатор Димчев, а песните от него са гръбнакът на спектакъла.

Спектакълът "Хрома" на съоснователя на световноизвестния японски артистичен колектив Dumb Type, Широ Такатани, е сред гвоздеите на фестивала тази есен.

Любителите на танца ще могат да се потопят в експеримента на тема образ и звук в два поредни дни – 6 и 7 октомври – от 19:30 часа.

Друг акцент в юбилейната програма на фестивала е спектакълът на белгийците Peeping Tom – "Майка", който ще се състои на 14 октомври от 19:30. Представлението събира различните етапи и състояния в живота на майката, за да ни изненада, изваждайки на показ нейния сложен вътрешен свят на крайности, страхове и мечти.

Революционно-музикалният спектакъл от Буркина Фасо "Република Калкута" ще закрие тазгодишното издание на фестивала на 15 октомври от 19:30. Спектакълът е вдъхновен и озвучен от композициите на легендарния Фела Кути – непреклонен бунтар срещу хунтата в Нигерия. Кути е смятан за прототип на африканските опозиционери, защото острата сатира срещу режима, репресиите и колониализма в неговите албуми му "струват“ над 200 ареста. И нещо повече – армейски погром над Република Калакута – личното имение на Кути, което той провъзгласява за независима държава през 1977-ма година.

Програмата на фестивала ще представи и вечер на младите хореографи от Япония и Корея с три спектакъла на 1 октомври от 19:30, които ще се играят един след друг.

В продажба е фестивалният билет на стойност 55 лв, както и билетите за отделните спектакли на цени от 10, 15 и 20 лв.

ONE DANCE WEEK се организира в партньорство с Фондация Америка за България и е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Генерален спонсор на събитието е Visa.

Споделяне

Още от Общество