Таня Райковска се очертава като фаворит за конституционен съдия

Съдия Таня Райковска

Неуспешният кандидат за шеф на Върховния касационен съд (ВКС) Таня Райковска има най-големи шансове за място в Конституционния съд от квотата на съдебната власт. Това показва вътрешно гласуване сред съдиите от ВКС, цитирано от сайта "Правен свят".

Общото събрание на съдиите от ВКС и Върховния административен съд (ВАС), което ще гласува избора на конституционния съдия, ще се проведе на 30 септември. По неписано споразумение между двете съдилища те се редуват да изпращат свои съдии в КС. Сега е ред на ВКС.

Вътрешното гласуване във ВКС е било проведено в понеделник като опит съдиите да се консолидират предварително около един кандидат. Въпреки това гласуването не е обвързващо и на 30 септември те ще имат право да номинират своите колеги за членове на КС.

При вътрешния вот Таня Райковска, която сега е заместник-председател на ВКС и шеф на Търговската колегия, печели 39 гласа. На второ място остава председателят на Съюза на съдиите в България и граждански съдия във ВКС Борислав Белазелков с 25 гласа. Трети остава съдия Симеон Чаначев с 15 гласа.

Почти сигурно е, че заместник-председателят на ВАС Боян Магдалинчев също ще бъде един от кандидатите за КС.

Съдия Таня Райковска е може би най-влиятелният съдия във ВКС след председателя Лозан Панов. Председателят на съда би имал значителен интерес от нейното избиране в КС, защото така той би консолидирал много по-лесно властта си върху ВКС.

Ако съдията от ВАС Боян Магдалинчев се кандидатира за съдия в КС, то той също лесно би достигнал до балотаж срещу кандидата на ВКС заради традиционно компактния вот на неговите колеги. Така би се стигнало до отстраняване още на първи тур на фаворита на Съюза на съдиите в България Борислав Белазелков.

На предполагаемия балотаж Райковска би трябвало да спечели срещу Магдалинчев, ако ВАС спази уговорката и отстъпи на ВКС квотата в Конституционния съд.

Президентът Росен Плевнелиев вече съобщи, че ще заложи на проф. Мариана Карагьозова и Филип Димитров за членове на КС от своята квота.

Народното събрание трябва да избере един конституционен съдия. Кандидатите са двама – омбудсманът Константин Пенчев, издигнат от ГЕРБ, и членът на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев, предложен от Патриотичния фронт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?